Burriana sol·licitarà una revisió del ‘Document d’abast’ de la Marjaleria per poder regularitzar el màxim nombre d’habitatges

Borriana demanarà una revisió del Document d’abast, que reuneix tots els informes sectorials necessaris per poder regularitzar el màxim nombre d’habitatges de la marjaleria. Segons es desprèn de la reunió mantinguda entre el director general d’Urbanisme de la Generalitat, Vicente Garcia Nebot, i els regidors de l’Ajuntament d’Urbanisme, Bruno Arnandis, de la Zona Marítima, Vicente Aparisi, i el tercer tinent d’alcalde, Vicent Granel, amb l’empresa redactora del Pla Especial de la Marjaleria, l’associació de veïns de la Serratella i amb tècnics municipals.

Des de l’equip de govern celebren la reunió a nivell tècnic per perfilar i millorar l’aplicació de la guia publicada per la Generalitat, aplicable a la zona humida de la Marjal de Borriana i s’ha posat de manifest que “no es tracta de permetre nous habitatges sinó que els ja existents realitzin les adaptacions necessàries per reduir l’impacte ambiental”.

Així mateix, el govern municipal ha agraït la disposició mostrada pel director general d’Urbanisme a “explicar punt per punt als assistents a la reunió, per aclarir alguns dubtes sobre la tramitació i mostrar la llum en un procés que ha resultat llarg i molt costós en el temps, perquè com més aviat millor els veïns puguin regularitzar els seus habitatges d’acord amb la llei vigent en el moment actual”.

Al llarg de la reunió s’han plantejat propostes “efectives i realistes” que poden servir per reordenar la zona, i possibiliten la regularització de les construccions i la suspensió dels procediments sancionadors. Es tracta, han puntualitzat des del consistori, “de facilitar tant els expedients individualitzats, com del propi pla especial, per agilitzar les tramitacions per part de l’àrea d’Urbanisme”.

En aquest sentit, Garcia Nebot ha aclarit amb els tècnics municipals i els veïns les possibilitats per tramitar la minimització, ja que en molts casos es pot fer de manera individualitzada i col·lectiva. El director general ha destacat que la tramitació individualitzada és molt més àgil, ja que la tramita directament la persona interessada a l’Ajuntament mentre que el procediment col·lectiu el tramita el consistori davant de la Generalitat, tal com s’està fent ara amb el pla especial.

“Cal no oblidar –han assegurat Arnandis i Aparisi– que aquest pla tracta de donar forma a la conservació i millora de l’estat actual mediambientalment parlant, on els residus estiguin totalment controlats i regulats per llei”, i han posat com a exemple més clar: “seria com passar la ITV d´un cotxe”.

Segons han destacat Aparisi i Arnandis, la finalitat és “encarar el procés de regularització dels habitatges amb les persones afectades a través d’un pla de minimització”, i han assegurat que es tracta d’un nou avenç, “s’està progressant i ja és més a prop”.

A la trobada, també s’han posat en valor les actuacions realitzades a la Marjaleria des de l’Ajuntament de Borriana en els darrers cinc anys, prioritzant les actuacions antiinundacions i l’adequació de camins, o de regeneració de la costa per part del Govern a instàncies del consistori.

El Pla Especial de la Marjaleria de Borriana afectarà més de 400 habitatges i edificacions que s’assenten sobre sòl no urbanitzable. Es tracta d’antigues alqueries de camp que amb el pas dels anys els propietaris van anar ampliant fins a convertir-se en habitatges construïts al marge de la llei, que ara necessiten una regularització que permeti que aquestes edificacions comptin amb les condicions mínimes d’habitabilitat.

Finalment, cal recordar que hi ha una guia de la Generalitat Valenciana orientativa per a la minimització de l’impacte i la regularització d’habitatges en sòl no urbanitzable que es pot consultar a

<https://politicaterritorial.gva.es/documents/20551182/172108690/GUIA_MINIMIZACION+CASTELLANO+1%28marzo2021%29.pdf/c0c84766-c5e5-489a-b086-9b91eca Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: