Bravo anuncia la creació d’una càtedra interuniversitària d’estudis del terrorisme

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat que, el 2023, “crearem, en col·laboració amb les universitats de la Comunitat Valenciana, una càtedra interuniversitària d’estudis del terrorisme perquè tot coneixement és essencial per evitar que allò que va passar torni a passar”. Bravo s’ha expressat en aquests termes durant la seva intervenció a l’obertura de la Jornada d’Avaluació del Projecte Educatiu ‘Memòria i prevenció del terrorisme’, que se celebra aquest dimarts a València.

Aquest projecte, impulsat per les conselleries de Justícia i Educació en col·laboració amb el Ministeri de l’Interior i les associacions i fundacions de víctimes del terrorisme, consisteix en la impartició d’unitats didàctiques sobre la violència etarra que compten amb el testimoni directe de les víctimes a les aules.

L’experiència pilot es va iniciar el 14 de febrer passat amb la participació de deu centres escolars. Tot i que s’havia plantejat inicialment per a cinc, la demanda i l’interès dels centres va propiciar duplicar-ne la previsió. Les unitats s’han treballat en aules de 1r d’ESO i 2a de Batxillerat emmarcades a les classes de Filosofia, Geografia i Història, així com en tutories. A més, la iniciativa es va complementar amb jornades de formació específica per al professorat entre els mesos de març i maig d’aquest any.

Bravo ha remarcat que la Jornada coincideix amb el 25è aniversari de les multitudinàries manifestacions que, el 1997 van treure als carrers de tot Espanya 2,5 milions de persones per exigir a ETA l’alliberament del regidor del PP d’Ermua Miguel Ángel Blanco, al que la banda va assassinar aquell mateix 12 de juliol. Per a la consellera “no podem consentir que els terroristes imposin el relat. Hem d’assegurar el judici condemnatori de la història per complir els principis de veritat, memòria i justícia”.

Per aquest motiu, segons Bravo, “no consentirem que l’oblit s’imposi a la decència, la dignitat, la llibertat i la pau. Per això, des de la Generalitat ens suméssim des del principi, al projecte educatiu elaborat pel Ministeri de l’Interior en col·laboració amb les associacions de víctimes per elaborar aquestes set unitats didàctiques –que expliquen què va passar i per què– per incloure-les als programes educatius de l’Ensenyament Secundari Obligatori i el Batxillerat”.

Per a la consellera de Justícia, “ningú pot explicar millor que una víctima què és un atemptat; com es viuen les amenaces i de quina manera es pot reconstruir la vida després de la urpada de la violència”. Per això, segons ha explicat, era tan important que elles fossin les protagonistes i ha agraït que portessin els seus testimonis a les aules perquè les generacions més joves comprenguin el veritable significat del terror polític, la seva desraó i la seva inutilitat.

A més, des de la Generalitat “també promourem que les associacions valencianes puguin dur a terme una trobada anual al Centre Memorial de Vitòria per intercanviar experiències i desenvolupar projectes de recerca i difusió de continguts vinculats al terrorisme”, ha conclòs Gabriela Bravo.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: