Borriana mostra com conèixer millor la indumentària valenciana

Amb l’arribada de la proclamació i de les exaltacions de les reines falleres de la ciutat que marquen l’inici del nou cicle faller, l’Ajuntament de Borriana fa una campanya de divulgació de la nomenclatura en valencià de la indumentària valenciana entre totes les comissions falleres.

El regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, ha explicat que l’objectiu rau a “donar a conèixer el nom de cadascuna de les peces de roba, tant de dona com d’home, que es veuran els propers dies pels carrers de la ciutat”.

Per la seva banda, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina ha manifestat que es tracta de “mostrar el món de la festa, però sobretot els veïns, veïnes i visitants, un dels aspectes més representatius de la festa de les falles, la indumentària valenciana, just els dies en què precisament és la protagonista a la nostra ciutat”.

Amb aquesta finalitat, es repartiran dos cartells emmarcats de 50 x 70 cm a cadascuna de les comissions falleres ia la Junta Local Fallera, que mostren les peces de roba més comunes de la festa de les falles. També estaran presents a l’exposició del manifest de les Reines Falleres, a més, la campanya coincideix amb les manifestacions de la indumentària que lluiran les falleres de les comissions.

La indumentària del segle XVIII, de l’home i de la dona, mostra els elements bàsics del vestit tradicional, des de les peces de roba interior als complements, com ara les joies o els barrets.

Granel ha apuntat que aquest obsequi per a les comissions “té com a objectiu que es pengin als seus casals fallers per divulgar i donar a conèixer els noms de la indumentària fallera, un dels pilars de la festa a la nostra ciutat”.

Sobre això, ha assenyalat que el llenguatge gràfic “s’adequa a l’estètica de les peces que representa i que queden caracteritzades amb senzillesa però amb concreció”. La selecció del vocabulari ha comptat amb l?aval de l?Associació d?Estudis Fallers i les imatges amb l?assessorament de Victoria Liceras, coneguda indumentarista.

Amb aquesta acció, ha manifestat Granel, “es vol iniciar un vincle amb la festa fallera perquè el valencià vagi unit a la festa valenciana per excel·lència, que és a pocs dies d’iniciar-se”.

El disseny dels cartells és obra d´Adrià Vidal, alumne de l´Escola d´Art i Superior de Disseny de València, amb qui la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha elaborat els cartells.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: