La Universitat d’Alacant organitza un curs sobre accessibilitat a la gestió cultural

La Universitat d’Alacant, mitjançant el Servei de Cultura del Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, organitza un curs d’ampli programa docent titulat Cultura accessible: Introducció a l’accessibilitat universal en la gestió cultural. Emmarcat en el programa Cultura per a la recuperació de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, les classes s’impartiran en format en línia, excepte una sortida de camp, des del 17 de novembre al 17 de desembre.

En concret, el programa d‟aquest curs està orientat a professionals dels sectors culturals que pretenguin conèixer els aspectes més rellevants de l‟accessibilitat en el terreny cultural. Per això, s’abordaran qüestions relacionades amb els diferents col·lectius susceptibles de necessitar continguts culturals accessibles, el marc normatiu i sociodemogràfic en què s’emmarquen i les diferents modalitats, formats i mitjans que la fan possible. A més, s’analitzaran casos pràctics, es donaran a conèixer recursos i eines i s’ajudarà els alumnes a organitzar activitats culturals accessibles.

El curs està especialment adreçat a professionals, estudiants en pràctiques, investigadors o persones vinculades a les arts plàstiques, els museus i la gestió cultural. Per aquest motiu, a la preinscripció (oberta en aquest enllaç fins al 15 de novembre) se sol·licita un currículum breu (de no més de 5 línies) sobre relació de la persona interessada amb el món de les arts plàstiques, museus o gestió cultural.

Entre els objectius del curs destaquen qüestions importants en làmbit cultural com ladquisició de coneixements sobre el concepte daccessibilitat universal en làmbit de la gestió cultural i sobre les diferents modalitats que propicien laccessibilitat universal als continguts culturals; el desenvolupament de competències per a lorganització dactivitats culturals de forma accessible, el coneixement del marc normatiu i sociodemogràfic que condiciona laccessibilitat en la gestió cultural o la familiarització amb lús d eines i recursos per a la generació de productes culturals accessibles.

De la mateixa manera, alguns dels temes concrets que es tractaran al programa docent destaquen per la seva actualitat i per abastar tant conceptes amplis com la seva aplicació pràctica. Alguns exemples en serien el marc normatiu de l’accessibilitat i la discapacitat, a càrrec de Mercedes Molina; els diferents tipus de discapacitat (cognitiva, sensorial, física i pluridiscapacitat) i els reptes que planteja amb vista a la gestió cultural, a càrrec de Patricia Soler; les comunitats sorda i cega i sordcega, a càrrec de Mar Galindo; la traducció i interpretació (llengües orals i llengües signades), a càrrec de Juan Miguel Ortega, ol’audiodescripció fílmica, d’arts escèniques i museística, a càrrec de Carla Botella, entre d’altres.

A més, cal destacar que es farà una sortida de camp al Vilamuseu, un museu amb notable accessibilitat, a càrrec de José Antonio Moya, que comptarà amb la col·laboració d’Antonio Espinosa, director de Vilamuseu.

Programa formatiu

La Universitat d’Alacant, juntament amb la resta d’universitats públiques valencianes, col·labora amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en una programació formativa adreçada a professionals de la cultura titulada Cultura per a la recuperació. Aquest catàleg formatiu és el resultat de la implementació del Pla estratègic cultural 2021-2023, de la Secretaria Autonòmica de Cultura, per a la recuperació del sector cultural, responent de manera específica a les seves necessitats mitjançant una oferta gestada des de làmbit universitari, però també amb cursos i ponents de fora de làmbit acadèmic.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: