Aitana Mas: “Les polítiques de protecció i defensa dels serveis públics que milloren la vida de la gent són l´eix principal dels pressupostos de la Generalitat per al 2023”

La vicepresidenta i el portaveu del Consell, Aitana Mas, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, han informat avui sobre el contingut de l’avantprojecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2023 que ha aprovat el Ple del Consell en reunió extraordinària i que tenen com a eix principal “les polítiques de projecció i defensa dels serveis públics que milloren la vida de la gent”.

Aitana Mas ha destacat que aquest és “el primer pressupost del tercer ‘botànic’”, que sorgeix d’un “projecte comú amb què, des de l’any 2015, posem al centre de les nostres polítiques les persones, sense deixar ningú a enrere”, amb la intenció de “fer una mica més feliç el dia a dia de cadascuna de les persones del nostre petit país”.

En concret, Mas ha destacat que els comptes aprovats avui per al 2023 “s’han elaborat per segon any consecutiu de manera plural, atenent la nostra responsabilitat com a govern cohesionat”, cosa que ha portat a uns pressupostos que són “fruit del diàleg, del treball en equip i del consens” que estan “a l’alçada de les necessitats de les persones”.

En aquest sentit, ha assenyalat que són uns pressupostos que suposen “una resposta contundent social i econòmica, que impulsen la reactivació econòmica i l’ocupació per acabar de deixar enrere la situació de la pandèmia de la Covid-19”, convertint-se en una “fita encoratjador perquè afrontem el proper any amb les millors garanties de recuperació”, en què s’ha prioritzat “potenciar els serveis públics i la xarxa de cures, actuar davant de l’emergència climàtica i accelerar la transformació del model socioeconòmic valencià”.

Per part seva, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que els comptes de la Generalitat per al proper any destinen un total de 22.040 milions d’euros a despesa social, fet que suposa la suma d’un 83,13 % de la despesa no financera per a sanitat, educació i serveis socials.

Són uns pressupostos que intenten ajudar les famílies a alleugerir les càrregues del dia a dia i que centren l’acció del Consell a avançar a més en reptes globals com el foment de l’ocupació, la lluita contra l’emergència climàtica, el reforç dels serveis. públics o l’enfortiment de les institucions”.

Així, Espanya ha detallat que cada dia la Generalitat invertirà el 2023 la despesa social 50,2 milions d’euro: 22,6 milions d’euros a sanitat, 18,3 milions d’euros educació, 6,3 milions d’euros a igualtat i polítiques inclusives , 1,9 milions d’euros a l’ocupació i 1,1 milions d’euros per a vivenda.

La quarta pota de l’Estat de Benestar

Per la seva banda, Aitana Más ha destacat que els pressupostos per al 2023 “continuen blindant la necessària vacuna social” pel que serviran per consolidar el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials com la quarta pota de l’Estat de Benestar, s’amplien les prestacions socials per a les persones més vulnerables i s’avança en la construcció d’unes infraestructures socials més properes als ciutadans i les ciutadanes.

Així, ha assenyalat que el Consell pretén seguir “el camí de l´equiparació del sistema social al sistema educatiu i al sistema sanitari públics, amb mesures com l´inici del procés de millora de les condicions laborals de les treballadores i treballadors de l´SPVSS”.

Per això, es destinaran 40 milions d’euros per augmentar el mòdul de finançament als ajuntaments” i iniciar “el procés d’homologació salarial de les treballadores i els treballadors de l’àmbit del concert social amb la resta del personal” en un “començament d’un procés per acabar amb una discriminació històrica injusta en un any, a més, de gran incertesa econòmica”.

Així mateix, està previst el desplegament definitiu de l’atenció primària bàsica en el marc de la Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius amb la implantació total de les ràtios de personal a tota la Comunitat i les ràtios de la Xarxa Valenciana d’Igualtat.

En matèria de prestacions socials “es garantiran i ampliarà totes les destinades a fer front a les situacions de vulnerabilitat, “amb un increment del pressupost per a la Renda Valenciana d’Inclusió que arribarà als 288 milions d’euros” la consolidació de les prestacions econòmiques per a famílies acollidores o l’augment de les ajudes al foment de l’autonomia personal i l’atenció a persones en situació de dependència, amb una previsió de 462 milions d’euros”, fet que sumen més de 750 milions d’euros.

“Amb això, volem continuar sent un referent a tot l’Estat respecte a la inversió social”, ha assenyalat Mas que ha recordat que l’any passat la Comunitat Valenciana “per primera vegada es va consolidar per sobre de la mitjana espanyola”.

En tercer lloc, Aitana Mas ha destacat com a objectiu dels pressupostos per al 2023 “avançar en la construcció d’infraestructures socials per proporcionar una atenció de proximitat, atenent criteris de racionalitat i necessitat” continuant així amb les obres de construcció, reforma i millora de les infraestructures de serveis socials en el marc del Pla Convivint.

Altres mesures destacades avui per Aitana Mas són els cinc milions d’euros previstos per a beques a la FP que es tripliquen i l’increment en 11 milions d’euros per a plans d’ocupació jove i tallers d’educació juvenil dirigits a millorar la inserció de les persones joves al món laboral o les mesures per “continuar afavorint l’escolarització a l’etapa educativa de 0 a 3 anys”, que és “un senyal d’identitat d’aquest govern per facilitar la vida de les famílies”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: