La Diputació de Castelló ajuda a recuperar les restes de prop de 200 persones assassinades pel franquisme després de crear en 2019 l’àrea de Memòria Històrica

La Diputació de Castelló contribuirà a recuperar les restes de prop de 200 persones assassinades pel franquisme, una actuació que reflecteix l’aposta de l’actual equip de govern per «avançar en la reparació dels drets de les víctimes de la repressió franquista i en la recuperació de la memòria històrica per a construir una societat més democràtica».

Així ho destaca el president de la Diputació, José Martí, en el marc de la celebració, el 31 d’octubre del Dia de Record de totes les Víctimes, que se celebra hui en tot el país. José Martí, en aquest sentit, ha recordat que una de les novetats de l’actual mandat progressista va ser la creació d’una partida pressupostària pròpia des de 2020, de l’àrea de Memòria Històrica, gestionada per la diputada provincial Tania Baños.

«Vam dir que havíem vingut a la Diputació a canviar les coses, i això incloïa el deixar de mirar per a un altre costat», ha assenyalat Baños, qui ha ressaltat la implicació de la institució per donar «una sepultura digna a les víctimes del terror, oblidades en una fossa comuna des de fa 80 anys».

La Diputació continua treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana per a finalitzar les exhumacions en el cementeri de la capital de la Plana. De fet, la de 2022 serà la tercera campanya en la qual participe la institució provincial, el que suposarà una vegada concloga el poder arribar a la recuperació de les restes de prop de 200 persones.

José Hernández Merlo

Entre les restes recuperades estan els de José Hernández Merlo, president de la Diputació en 1937, que va ser afusellat en 1941. L’actual equip de govern va reparar la seua memòria amb un acte homenatge que va concloure, en presència de la seua família, amb la col·locació de la seua foto en el Palau Provincial al costat de la resta de presidents de la institució provincial.

Càtedra de Memòria Històrica

Altra de les apostes de l’àrea en aquest exercici de 2022 ha sigut la posada en marxa de la Càtedra de Memòria Històrica amb la Universitat Jaume I, que té com a objectius, entre altres, la convocatòria de beques d’investigació en temàtiques relacionades amb la Història, les Cultures Polítiques i la Memòria Democràtica; la col·laboració amb la col·lecció de llibres Història i Memòria; l’organització de jornades de difusió; la col·laboració en l’organització d’exposicions o les campanyes de recollida de material patrimonial (cartes, documents, fotografies…).

Dia del Record

El president de la Diputació ha destacat per la seua part la importància de rememorar aquest 31 d’octubre el Dia del Record, destacant en aquest sentit el compromís, com recull el manifest aprovat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), de “acatar i fer complir la Llei de Memòria Democràtica”, que té com a eix vertebrador a les víctimes.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: