Ximo Puig urgeix a una aliança “sòlida” entre ciència, economia i política per aconseguir una transformació “justa” que redueixi la desigualtat i ampliï el benestar i la prosperitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha urgit, durant la seva intervenció en el lliurament dels Premis Rei Jaume I 2020, a una aliança “sòlida” entre ciència, economia i política per aconseguir una transformació “justa” que redueixi la desigualtat i ampliï el benestar i la prosperitat.

L’acte, que s’ha desenvolupat a la Llotja de València, ha estat presidit per Sa Majestat la Reina Letizia, a qui el president ha agraït que la seva presència serveixi per “prestigiar” a la Comunitat Valenciana i als Premis Rei Jaume I.

“Necessitem de més ciència, de més investigació i de més innovació”, ha afirmat el cap de el Consell, que, tot i recordar avenços com l’augment de l’11% en el nombre de persones investigadores en els últims 3 anys a la Comunitat Valenciana o l’increment de l’pressupost autonòmic en ciència i investigació de l’65%, ha insistit que “queda molt camí per recórrer”.

“La ciència, -ha estimat Puig-, ha de ser considerada com un nou pilar fonamental del nostre estat de benestar, com ho són la sanitat, l’educació, la dependència o les pensions. Perquè la ciència ens salva. Perquè la ciència ens està salvant “.

Construir amb esperança

En la seva intervenció el president de la Generalitat ha reflexionat sobre la necessitat de “construir” des de “l’esperança” en el context generat per la pandèmia de COVID-19. “Per això, ara ens cal donar més protagonisme als que millor la simbolitzen: la gent jove”.

“Són les persones joves, -ha afegit el cap de l’Consell-, els que estan marcant el camí de la igualtat entre dones i homes, de la diversitat sexual normalitzada, de la sostenibilitat responsable, dels hàbits de vida més sans, de el progrés tecnològic ; de la solidaritat. Elles i ells ens estan traçant el rumb “.

“Hem d’evitar depressions col·lectives, tornar a l’esperança i generar nous ideals, nous somnis. En definitiva hem de tornar a creure. No només crear, sinó també creure”, ha remarcat el màxim responsable de l’Executiu autonòmic.

Persones premiades en l’edició de 2020

En la present edició el premi a la Investigació Bàsica ha recaigut en Francisco José García Vidal, doctor en Ciències Físiques, catedràtic i director de l’Condensed Matter Physics Center (IFIMAC), a qui es reconeix el seu treball durant 25 anys en l’àrea de la Nanofotònica . El jurat destaca “la seva destacada contribució en el camp de la plasmònica i de la interacció de la llum amb materials nanoestructurats”.

Pel que fa a la categoria d’Economia, ha rebut el premi Diego Puga Petit, PhD in Economics, London School of Economics and Political Science, i actualment professor d’Economia a CEMFI. Diego Puga ha estat guardonat amb el Premi Rei Jaume I 2020 per les seves contribucions en el camp de l’economia espacial. Destaca pel seu treball sobre l’evolució de les desigualtats regionals i, més recentment, per les seves contribucions utilitzant el ‘Big Data’, que estan canviant la forma tradicional d’abordar els fenòmens lligats a l’espai.

En Investigació Mèdica ha estat guardonat Miguel Beato de l’Rosal, doctor en Medicina, Habilitació en Bioquímica i cap de Grup de el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Va crear el Centre de Regulació Genòmica que, sota la seva direcció, és un dels més reconeguts a Europa meridional. El jurat li ha atorgat el premi pels seus descobriments sobre com funcionen un tipus d’hormones que químicament són greixos i inclouen les hormones sexuals i el cortisol, l’hormona de l’estrès.

Fernando Maestre Gil és el guardonat aquest 2020 en la categoria de Protecció de el Medi Ambient. Llicenciat en Biologia i doctor en Biologia, per la Universitat d’Alacant, és investigador, catedràtic d’Universitat (en excedència) i director de l’Laboratori d’Ecologia de Zones Áridas i Canvi Global. Per al jurat, “la investigació de l’professor Maestre aborda el creixent problema de la desertificació davant el canvi climàtic global, un problema que necessita solucions urgents a la protecció de l’entorn”.

En el camp de les Noves Tecnologies, ha estat reconeguda pel jurat la doctora en ciències químiques, Laura M. Lechuga Gómez, que actualment exerceix com a professora d’Investigació CSIC i és cap de Grup a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i en CIBERBBN. Amb el premi es reconeixen les seves importants contribucions a el disseny i desenvolupament de nous biosensors essencials per a un diagnòstic clínic, d’hora i ràpid. De fet, la capacitat d’aplicar les seves innovadores eines de diagnòstic ha suposat un desafiament en el programa que està desenvolupant per a la detecció de la COVID-19.

Finalment, Verónica Pascual Boé, consellera delegada d’ASTI Mobile Robotics, enginyera Aeronàutica per la Universitat Politècnica de Madrid, MBA per l’CDI de París i Màster Executiu en Psicologia positiva aplicada a el lideratge de l’IS Business School, ha obtingut el premi a l’Emprenedoria per la seva gran formació, pels èxits obtinguts per la seva empresa en un sector innovador i punter com és la robòtica i pel creixement que li ha donat a la seva companyia familiar en els anys en què ha estat al front “.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: