Política

Ximo Puig reclama la reforma inajornable de el sistema de finançament i la descentralització dels organismes de l’Estat per aconseguir una Espanya més justa i cohesionada

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat una reforma urgent de el model de finançament autonòmic i el desplegament d’una “potent” política de desenvolupament regional que respongui a les actuals asimetries territorials.

Puig que ha participat en els ‘Esmorzars informatius’ d’Europa Press, ha realitzat cinc “propostes de cohesió” per resoldre els actuals desafiaments territorials que, al seu parer, Espanya ha d’abordar, i que ha identificat com l’independentisme, el centralisme ineficient, la invisibilitat i la despoblació, a més del finançament injusta.

Durant la seva intervenció, el president ha instat a Govern central a abordar la convergència territorial “amb la mateixa audàcia amb la qual s’està afrontant el repte català”, i ha urgit a solucionar el conflicte de l’aigua que ha qualificat com una “qüestió de solidaritat bàsica “. En aquest sentit, ha reivindicat “aigua per sempre” per als agricultors valencians, cosa que ha considerat com una qüestió “irrenunciable”.

A el mateix temps, Puig ha agraït la “major sensibilitat” de el Govern de Sánchez a l’haver consignat, per primera vegada, el 10% de la inversió dels Pressupostos Generals de l’Estat a la Comunitat Valenciana, atenent així el seu pes demogràfic, o haver aplicat criteris equitatius en el repartiment dels fons de la pandèmia.

El president ha insistit que la resposta a les asimetries territorials passa per augmentar els recursos per finançar l’Estat de benestar, i redistribuir de forma més equitativa, com requereix la Comunitat Valenciana, actualment l’autonomia pitjor finançada.

Descentralització d’estructures

D’altra banda, el cap de el Consell ha proposat un major reconeixement a la pluralitat que caracteritza la invisibilitzada “Espanya policèntrica”, i ha reivindicat la descentralització d’estructures, al·ludint així a la possibilitat que organismes de l’Estat puguin traslladar les seves seus de Madrid a altres ciutats com ara Turespaña a Palma; la seu central de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, a Vigo; el Centre Nacional de Dansa, a Sevilla; o Ports de l’Estat, a València; així com celebrar la Festa Nacional d’Espanya cada any en una ciutat diferent.

Entre altres dades, Puig ha assenyalat que la capital d’Espanya acull 150.574 empleats de el sector públic estatal, dels quals 44.315 corresponen a institucions que podrien estar ubicades en qualsevol altre lloc d’Espanya, i que tindrien un important efecte tractor allà.

Així mateix, ha defensat la urgència de “redibuixar” els mapes d’infraestructures i lligar-los a criteris de població, economia i eficiència, per passar “de la radialitat a la racionalitat”. En aquest sentit ha defensat la necessitat que el Corredor Mediterrani sigui ja una realitat, ja que per ell transiten més de l’50% de les exportacions a Europa.

A més, ha proposat institucionalitzar la Conferència de Presidències Autonòmiques amb al menys una reunió semestral; reglamentar les conferències sectorials; i avançar en la reforma de l’Senat perquè es compleixi l’actual Constitució quan parla de cambra territorial.

Via Valenciana per a aconseguir la convivència

En el transcurs de la conferència, el responsable autonòmic ha advocat per “el diàleg, l’audàcia i el pacte”, enfront de la via unilateral d’l’independentisme i ha defensat el camí dels indults de el president Sánchez que ha qualificat com una “decisió valenta i assenyada després d’una dècada de soroll i fúria “, a el temps que ha manifestat la seva esperança que els” interpel·lats mostrin voluntat d’acordar “.

El president ha destacat que la causa comuna ha de ser la convivència i ha assegurat que “Espanya necessita més ponts i menys murs”. En aquest sentit, ha ofert la Via Valenciana basada en “la serenitat, el diàleg i l’acord”, i ha posat com a exemple de la seva efectivitat les aliances “per la prosperitat compartida i per la igualtat” que està recollint la Comunitat Valenciana amb altres autonomies com Catalunya, Balears i Andalusia, “allunyades de partidismes i de tacticismes electorals”.

“Les vies unilaterals sense respecte a la legalitat i la inacció política de l’anterior Govern, han provocat que Catalunya hagi passat de l’impuls modernitzador a la paràlisi institucional i la fractura social” ha manifestat. Així mateix ha resumit el ‘Procés’ com una “dècada perduda”, amb repercussions tant per a Catalunya com per a la ‘Espanya de les Espanyes’, ja que segons ha explicat “la deriva de l’independentisme ha consolidat l’immobilisme i, en conseqüència, la fonamentació d’asimetries “.

Harmonització fiscal i contraprestació

Durant la seva intervenció, el president ha assenyalat el “centralisme ineficient” com un altre dels desafiaments, a què ha qualificat com un “Procés invisible” d’una capital que no té en compte les conseqüències de les seves decisions per a la resta de país i que està fracturant Espanya

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint