Ximo Puig reclama a la Confederació Hidrogràfica del Segura una actuació “immediata, urgent i prioritària” per condicionar la llera del riu i ampliar la seva capacitat d’evacuació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat a la Confederació Hidrogràfica del Segura una actuació “immediata, urgent i prioritària” al riu per condicionar la llera vella i la nova, i per ampliar la seva capacitat d’evacuació en previsió de nous episodis de DANA.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció al fòrum ‘Converses de Futur’, organitzat pel Club Diario Información, i al qual també ha assistit el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i la consellera d’Innovació , Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

En el transcurs de l’acte, el president ha explicat que el 29 de juliol passat va remetre una carta a la Confederació Hidrogràfica del Segura per traslladar la urgent necessitat d’emprendre actuacions que evitin danys com els que va patir la comarca del Baix Segura com a conseqüència de la DANA del 2019.

Tot i haver valorat els treballs de neteja que ja s’estan duent a terme, ha considerat que són “insuficients” atès que encara persisteixen problemes com ara la neteja dels sediments de la desembocadura, i ha reiterat la necessitat d’actuar amb la “màxima velocitat ”.

En aquest sentit, Ximo Puig ha manifestat que el Consell està disposat a finançar aquestes obres “absolutament imprescindibles” encara que no es tracti d’una competència de la Generalitat, ja que ha assegurat “les DANA no entenen de competències”.

Pla d’inundacions 2022-2027

D’altra banda, el cap del Consell ha destacat que el nou Pla de Gestió de Riscos d’Inundacions de la Confederació, per al període 2022-2027, contemplarà inversions històriques per al Baix Segura. En concret, ha avançat que el Consell de Ministres aprovarà 11 actuacions per valor de 343 milions, fet que suposa un augment del 1.500% en la inversió respecte al període 2016-2021, en què només es van executar actuacions per 1,7 milions.

Durant la seva intervenció, ha recordat que es compleixen tres anys des de la DANA que va assolar la comarca del Baix Segura, així com la resposta del Consell per fer front als efectes d’aquest fenomen meteorològic. En concret, el president ha destacat que es va invertir un total de 105 milions en ajudes i posteriorment es va posar en marxa el pla Vega Renhace, a través del qual el Consell va fer inversions per 60 milions d’euros el 2021.

Nova depuradora a Almoradí

El cap del Consell també ha destacat que a través del Vega Renhace, la Generalitat injectarà 108 milions d’euros més en obres durant el 2022 per a la millora d’infraestructures de reg, l’aprovació de plans d’inundacions i les obres en els sistemes de drenatge, la segona fase serà aprovada ben aviat pel ple del Consell, o el reforçament de la capacitat de depuració i reutilització de la comarca.

En concret, ha anunciat l’adjudicació, a principis del 2023, de la construcció de la nova depuradora d’Almoradí, que suposarà una inversió de 20 milions d’euros, així com el començament ben aviat de les obres de remodelació dels col·lectors de l’EDAR Oriola Costa, actuació adjudicada per 6,3 milions d’euros.

Així mateix, ha avançat la propera licitació dels treballs d’adequació per a usos terciaris de 16 depuradores més del Baix Segura, per valor de 12 milions.

Aigua per sempre

El president també s’ha referit a la necessitat d’aconseguir “aigua per sempre i a un preu raonable” ja que ha assegurat que constitueix un “factor clau en el nostre progrés i desenvolupament”, especialment al Baix Segura.

En aquest sentit, ha insistit que “el transvasament no es toca”, però alhora ha considerat fonamental sumar tots els recursos disponibles a través de la reutilització o la dessalació “per garantir l’aigua per justícia, sensatesa i pragmatisme”, i ha recordat que continuen obertes les negociacions amb el ministeri i de la mà dels regants “perquè la via és la negociació i no les guerres de l´aigua que només generen fang”.

Aposta per l’ocupació, la sostenibilitat i la innovació

Durant el col·loqui, Ximo Puig ha assenyalat que l’ocupació és la màxima prioritat del Consell i en aquest sentit ha indicat que la comarca del Baix Segura compta amb 105.000 afiliats a la Seguretat Social, fet que suposa 7.000 més que abans de la DANA i 19.000 més que el 2015.

A més, ha destacat l´aposta de la comarca per la sostenibilitat energètica, ja que s´estan tramitant 29 plantes renovables; pel turisme residencial, amb projectes emblemàtics com el Port de Torrevella; i per la innovació, amb Districte Digital o el Centre de Recerca i Innovació Agroalimentària i ambiental, per al qual ha anunciat una inversió de mig milió dʻeuros.

Adjudicació de l’ampliació de l’hospital d’Oriola

Finalment, el president ha anunciat inversions en infraestructures que constitueixen reivindicacions històriques per a la comarca, com ara l’adjudicació durant aquest mes de setembre de les obres d’ampliació de l’hospital d’Oriola, que comptarà amb una inversió de 70 milions d’euros. Ximo Puig ha qualificat aquesta actuació de “projecte simbòlic i obra estratègica” que ha considerat com “la gran aposta sanitària de la Generalitat a la província d’Alacant”,

A més, ha anunciat que el Consell començarà els tràmits administratius per emprendre el desdoblament de la CV-95 per impulsar l’eix Orihuela-Torrevieja, amb una inversió de 20 milions d’euros. Aquesta actuació contribuirà a millorar la connectivitat de la comarca i la seva cohesió interna, i se suma a la primera fase de millores de la CV-95, ja empresa per reforçar la seguretat viària.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: