Ximo Puig reafirma el compromís del Consell amb els regants després de l’acord “històric” per rebre aquest any 18,8 hectòmetres cúbics del Xúquer-Vinalopó

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reafirmat el compromís del Consell amb els regants després de la feina feta per aconseguir un acord “històric” que possibilitarà que, al llarg del 2022, es rebin 18,8 hectòmetres cúbics a través del Xúquer -Vinalopó.

El president ha realitzat aquestes declaracions acompanyat de la consellera dʻAgricultura, Mireia Mollà, després de visitar lʻembassament del Rollo de Aspe amb motiu de lʻentrada dʻaigua de la primera transferència del transvasament Xúquer-Vinalopó autoritzada per al 2022. El responsable del Consell ha mantingut a més, una trobada posterior amb representants de la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, l’Alacantí i del Consorci d’Aigües de la Marina Baixa.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha autoritzat per a aquest any un transvasament de 18,8 hectòmetres cúbics a través de la conducció Xúquer-Vinalopó que va començar a activar-se aquest dimarts i que suposa la transferència més gran autoritzada fins ara des d’aquesta infraestructura. El primer dels enviaments ha arribat aquest divendres a l’embassament del Rollo.

Com ha indicat el president, s’ha realitzat una tasca “molt important” tant per part de la Conselleria d’Agricultura com per part de l’Administració central i els regants, fet que demostra que, “a través de l’acord dialogat, sentit i racional, es poden aconseguir grans objectius” com el que beneficiarà més de 35.000 agricultors per al reg d’unes 50.000 hectàrees.

“Han passat molts anys, ha estat un trajecte molt complex”, però el transvasament “ja és una realitat que donarà vida, economia i energia a una comarca fonamental per entendre la Comunitat”, ha assenyalat el president, que ha afegit que el Consell està per les solucions, “no per l’enfrontament”, i ha emfatitzat que continuarà treballant per donar continuïtat a aquestes aportacions hídriques.

Puig ha manifestat també que “allò que semblava impossible”, com ara limitar el preu de l’aigua o l’acord entre administracions i regants, “ha estat possible, i aquest és el camí que hem de seguir”. “Tenim una línia clara de propiciar sinèrgies positives per avançar en el desenvolupament econòmic i social de la comarca des del respecte al medi ambient i en favor dels que han treballat per la producció de qualitat”, ha afegit.

La quantitat autoritzada multiplica per cinc el volum subministrat l’any passat i busca pal·liar alleujar la sobreexplotació d’aqüífers i mantenir el regadiu de les comarques de l’Alt i el Vinalopó Mitjà respectant el cabal ecològic del Xúquer. A més, s’estableix un valor per a la tarifa de reg de l’aigua bombada de 0,295 euros per metre cúbics per al 2022.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: