Ximo Puig planteja una aliança empresarial amb Portugal per aprofitar conjuntament les oportunitats de la transició digital i sostenible

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per reforçar les relacions econòmiques i polítiques entre la Comunitat Valenciana i Portugal per establir una aliança empresarial que permeti aprofitar les oportunitats que ofereix aquesta dècada la transició digital i sostenible.

El responsable del Consell ha participat en el fòrum empresarial lusità-valencià, en què ha intervingut també el conseller d’Economia, Rafa Climent, així com els responsables de la CEV, Salvador Navarro, del Consell de Cambres, José Vicente Morata, i de la Xarxa d’Instituts Tecnològics, Fernando Saludes, que han presentat l’oferta i les oportunitats de la Comunitat Valenciana davant una delegació d’empreses valencianes i portugueses.

La cita també ha comptat amb les intervencions del vicepresident de la Confederació Empresarial de Portugal i president de l’Associació Nacional d’Empreses de les Tecnologies de la Informació i Electrònica de Portugal, Armando Monteiro, i del responsable la Cambra de Comerç i Indústria Luso-Espanyola , Miguel Sec.

“Valencians i portuguesos transitem per les mateixes vies”, ha indicat el president, que s’ha referit a la importància d’intensificar la col·laboració per portar de manera capdavantera la innovació a sectors tradicionals com el tèxtil i el calçat i per liderar la indústria de la mobilitat i afrontar el repte de les energies renovables o l’emprenedoria tecnològica, “àmbits on la Comunitat Valenciana avança amb fites com a Districte Digital, la Marina de València, o la base de telecomunicacions de l’ONU. Per tant, ha afegit, “hi ha molt marge per a nous projectes compartits”.

El president de la Generalitat ha expressat en aquest sentit la seva voluntat d’estrènyer les relacions de la Comunitat Valenciana amb Portugal mitjançant tres accions, que, segons ha enumerat, són “visibilitzar, reforçar i connectar”. Com ha indicat, si Portugal i Espanya, han viscut històricament “d’esquena”, la relació del país veí amb la Comunitat Valenciana ha estat “invisible”.

Per això, ha subratllat que aquesta cimera institucional i empresarial se celebra precisament per mirar-se “de cara”. Puig s’ha referit en aquest sentit a la importància de les relacions comercials de la Comunitat Valenciana amb el país lusità, que és el sisè millor client, el setè millor proveïdor i el tercer país on més han invertit les empreses valencianes en els darrers 30 anys

Rècord d’exportacions

“Tenim un rècord d’exportacions a Portugal (1.700 milions), un rècord d’empreses importadores de producte portuguès (1.735 empreses) i la Comunitat Valenciana lidera la inversió espanyola a Portugal, amb el 72% del total”, ha argumentat també.

Ximo Puig ha advocat per intensificar la connexió amb un “corredor de mar a mar”, dins de la voluntat de “potenciar xarxes i aliances territorials per competir millor”. “Les nostres similituds productives, lluny de situar-nos com a competidors, posicionen les nostres empreses com a potencials clients i proveïdors”, ha manifestat.

En aquest context, ha apostat per aconseguir aquesta connexió més gran “entre mercats i sectors, entre cultures, llengües i persones i entre territoris”. “El Govern de la Generalitat vol més Comunitat Valenciana a Portugal i més Portugal a la Comunitat Valenciana”, ha indicat Puig, que ha al·ludit a les similituds entre les dues terres.

Per part seva, el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, ha subratllat que la Comunitat Valenciana “és una terra d’oportunitats; una regió altament competitiva, emprenedora i innovadora que destaca davant d’altres regions espanyoles i europees”. Com ha recordat, “és la tercera economia d´Espanya, amb el 10% del PIB i de població i amb un pes econòmic similar al de països com Hongria o Israel”.

“El nostre territori presenta factors econòmics, geoestratègics, d´infraestructures i qualitat de vida que han afavorit al llarg dels anys l´atracció de fluxos d´inversió estrangera a la Comunitat Valenciana”, i “facilita un ràpid accés tant al mercat nacional com a l´europeu i la converteix en un veritable ‘hub’ logístic al sud d’Europa”, ha defensat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: