Ximo Puig insta a negociar juntes el finançament autonòmic i la reforma fiscal per ‘enfortir l’estat del benestar’

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat un debat seriós sobre el sistema fiscal a Espanya. «Cal abordar ja amb serietat la qüestió fiscal i el finançament autonòmic, agafades de la mà. Perquè és absolutament irresponsable sotmetre la política fiscal a una mena de rebaixes d’estiu que finalment només van a produir major discriminació, major desigualtat i la impossibilitat de que tinguem un Estat coherent «, ha assenyalat.

Puig ha recordat que «a Espanya, en els últims anys, s’ha produït un procés real de recentralització, i això té beneficiaris des de la perspectiva territorial i perjudicats». Per això, ha advertit que «en aquest moment, propiciar aquesta competència fiscal entre comunitats autònomes és absolutament irresponsable, sobretot tenint en compte que ens estem jugant l’estat social i la igualtat entre espanyols».

«Davant d’una negociació amb el Govern d’Espanya que hem de mantenir les comunitats autònomes per superar la infrafinanción i per enfortir l’estat del benestar és, com a mínim, imprudent, insolidari i temerari retallar els impostos als que més poden aportar», ha advertit Puig.

Impostos nacionals i transferits

L’advertència es produeix després de les propostes llançades durant el debat d’investidura a la Comunitat de Madrid. «Aquesta política fiscal que ara s’anuncia a la Comunitat de Madrid ja es va aplicar aquí, a la Comunitat Valenciana, i va significar retallades socials i una regressivitat fiscal inassumible. L’IRPF més alt per a les classes mitjanes i baixes i l’IRPF més baix per a les rendes altes. Aquesta és una política fiscal vella, caducada i que no dóna resposta ni a l’equitat, ni a la igualtat, ni a la decència «, ha subratllat el president de la Generalitat.

Per això, ha reclamat que «en la reforma fiscal han de participar les comunitats autònomes», als que «se’ls ha d’exigir, com a totes les institucions, responsabilitat fiscal».

Per a Puig l ‘ «objectiu fonamental» és que no hi ha d’haver paradisos fiscals a Espanya perquè «no hi pot haver competència deslleial entre les comunitats autònomes a l’hora de posar impostos».

El president de la Generalitat ha reclamat que s’obri el debat sobre la reforma fiscal: «Hi ha impostos que probablement han de ser nacionals i no poden ser transferits, i altres, si. Aquest és un debat substancial i fonamental. Espero que aviat tinguem un govern que ens permeti eliminar aquesta mena de ineficàcies, ineficiències i desigualtats que s’estan produint a Espanya «.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: