Ximo Puig destaca l’aposta per la investigació en la lluita contra el càncer infantil i valora la millora de la supervivència que ha passat del 64% al 82% en els darrers 30 anys

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat lʻaposta per la investigació en la lluita contra el càncer infantil i ha valorat la millora de la taxa de supervivència a cinc anys dʻaquests pacients, atès que ha passat del 64% al 82% en els darrers 30 anys.

Així ho ha manifestat després de reunir-se amb el Comitè de Coordinació per a la Gestió de l’Atenció Assistencial dels Casos de Càncer Infantil i de l’Adolescència, per tal d’acordar mesures específiques per millorar els resultats de supervivència del càncer infantil i en l’adolescència, a la que també hi ha participat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

Després de la reunió, Ximo Puig ha agraït la feina dels professionals que treballen cada dia per “millorar la vida dels nens i nenes que pateixen càncer” i ha destacat que la Generalitat té en marxa dos projectes de recerca, que compten amb finançament europeu, per agilitzar la detecció d’aquesta malaltia, així com per fer un seguiment permanent de la salut dels pacients al llarg de la seva vida.

Així mateix, ha mostrat el suport de la Generalitat a l’Associació de Pares de Nens amb Càncer, Aspanion, en la tasca d’acompanyament a les famílies amb algun menor amb càncer, i ha assenyalat com a objectiu comú “transitar cap a la humanització de la sanitat” .

El cap del Consell també ha saludat l’associació Sumem moltes mans pels nens malalts, present a La Fe, i que recapta fons per a projectes de recerca oncològica infantil.

Projectes de recerca

Pel que fa als projectes europeus de recerca oncològica en què participa la Comunitat Valenciana, el president ha explicat que la iniciativa Primage, liderada per l’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe) i el seu Grup de Recerca Biomèdica en Imatge, consisteix en crear un banc d’imatges obtingudes amb tècniques d’intel·ligència artificial per estudiar els tumors pediàtrics més mortals.

L’objectiu del projecte és conèixer en qualsevol moment, a través de la imatge mèdica i el seu processament computacional al núvol, el tractament més eficaç i les principals característiques dels tumors sense haver de biopsiar-los.

De la mateixa manera, ha explicat que la Comunitat Valenciana participa en el projecte europeu per desenvolupar un passaport digital per a pacients de càncer infantil per poder conèixer i controlar la seva salut al llarg de la seva vida. El cap del Consell ha assenyalat que el 70% de persones que superen aquesta malaltia es pot veure afectada, a partir dels 5 anys posteriors al seu diagnòstic, per altres afeccions com a conseqüència dels tractaments, per la qual cosa els supervivents requereixen un control de salut estret al llarg de la vida.

Millora de la taxa de supervivència

La taxa de supervivència ha anat creixent en els darrers anys com a conseqüència dels avenços mèdics, la millora de les tècniques que permeten un diagnòstic precoç i una major investigació i coneixement sobre el càncer infantil. En concret ha passat del 64% en el període de 1983-1994, al 74,6% entre 1995-2006, fins a assolir el 82,2% en el període 2007-2020, i en concret el 83,5% en nenes i el 81% en nens.

Per grups tumorals, la taxa de supervivència ha passat del 79% al 94% en limfomes, del 64% al 81% en leucèmies, i del 62% al 74% en tumors del sistema nerviós central, atenent la comparativa entre els períodes 1983 -1999 i 2000-2020.

Respecte de la taxa d’incidència del càncer infantil, actualment se situa en 164 casos nous per milió (167 casos per milió en nens i 160 en nenes), per la qual cosa es manté respecte a anys anteriors.

Xarxa assistencial de la sanitat valenciana

El 2022 el nombre de pacients atesos als tres serveis d’oncologia infantil amb què compta la xarxa pública valenciana ha estat de 2.183. Aquestes unitats de referència en càncer infantil i de l’adolescència es troben als hospitals amb l’Hospital General Doctor Balmis d’Alacant, l’Hospital Clínic Universitari de València i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Cal destacar que el sistema públic sanitari compta amb una xarxa assistencial oncològica pediàtrica que garanteix un accés ràpid i coordinat al diagnòstic, així com al tractament adequat. Alhora, vetlla per garantir una pràctica mèdica equitativa amb independència del lloc de residència del pacient o la pacient.

A més, la Comunitat Valenciana és de les primeres comunitats autònomes a disposar d’un Registre de Tumors Infantils i Adolescents de la Comunitat Valenciana (RTIA-CV, 2005), cosa que permet dur a terme una vigilància de la incidència, evolució i supervivència del càncer a la població infantil i adolescent.

Tractament de protonteràpia

D’altra banda, la Comunitat Valenciana compta amb una comissió interdisciplinària de valoració de sol·licituds de protonteràpia, que constitueix una tècnica molt indicada en determinats supòsits per al tractament de tumors infantils.

En concret, es tracta d’una modalitat especial de radioteràpia externa que utilitza partícules pesades (protons) en lloc de Raigs X o electrons, que es generen als acceleradors lineals convencionals, i que permet un alliberament més localitzat de la radiació, cosa que fa possible una millor distribució de la dosi i una irradiació innecessària al teixit sa circumdant.

L’hospital La Fe de València comptarà amb tractament de protonteràpia gràcies a l’acord a què ha arribat el Sistema Nacional de Salut amb la Fundació Amancio Ortega, que ha finançat la compra de l’equip, valorat en uns 26 milions d’euros. La Generalitat s?ocupa de la construcció de la instal·lació que acollirà l?equip, per a la qual cosa destinarà més de 25 milions d?euros.

Tumors en població infantil i juvenil

Les leucèmies constitueixen el grup tumoral més freqüent a la població infantil i juvenil (27,6 %), amb una taxa ajustada d’incidència de 47 per milió d’habitants tant per a nens com per a nenes, sent les leucèmies limfoblàstiques agudes, el 75 % de els casos.

D’altra banda, els tumors del sistema nerviós central suposen el 27,3% dels casos i la taxa d’incidència se situa en 45,5 per milió d’habitants. El grup tumoral següent el constitueixen els limfomes amb el 17,6 % i una taxa de 28,9 casos per milió d’habitants.

L’afectació de tumors varia segons l’edat. En concret, en menors de 10 anys solen aparèixer tumors d’origen embrionari, com neuroblastomes, retinoblastomes, neuroblastomes i leucèmies, ia partir dels 10 anys comencen a aparèixer tumors ossis, sarcomes, limfomes i els epitelials i melanomes.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: