Ximo Puig destaca la “resiliència” de el sector ceràmic i la seva aposta per la sostenibilitat i la innovació per afrontar les dificultats generades per la pandèmia i els “reptes de futur”

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha destacat la “resiliència” de el sector ceràmic de Castelló i la seva aposta per la sostenibilitat i la innovació, per afrontar amb èxit les dificultats generades per la pandèmia i els “reptes de futur”.

El president ha fet aquestes declaracions després d’assistir al costat de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, a l’obertura de la jornada en què s’ha presentat l’estudi ‘Impacte socioeconòmic i fiscal de el sector de taulells i paviments ceràmics a Espanya ‘, ia la qual també ha assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. L’informe presentat ha estat realitzat per la consultora PWC, a petició d’ASCER, i finançat per la Generalitat, a través de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

Durant la seva intervenció, el president ha destacat la “resiliència natural” de el sector de la ceràmica, fonamental en l’economia valenciana i en l’economia espanyola, assegurant que, en una situació tan complexa com l’actual, ha sabut resistir i ha tingut la capacitat de seguir exportant, tot i l’augment de l’proteccionisme.

En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat de “fugir” de la “mirada proteccionista” i d’apostar per una política industrial comuna a Europa, per tal d ‘ “enfortir la indústria” i de “garantir una societat cohesionada i avançada”.

Puig ha assegurat que “Europa ha reaccionat” i per primera vegada en molts anys “el sentiment europeista va més enllà de la literatura”, i representa la “esperança” en un moment en què “hem de ser capaços de treballar conjuntament amb altres països amb els que compartim una realitat comuna “.

A més, ha incidit que la indústria ceràmica està demostrant la seva capacitat de competir, a través de la qualitat, de la innovació i de l’talent, el que li ha permès afrontar amb èxit les dificultats generades per la pandèmia.

Aposta per la sostenibilitat i la innovació

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig s’ha referit a la sostenibilitat i la innovació com els reptes de futur d’aquest sector, i de tot el model productiu de la Comunitat Valenciana, que es troben alineats amb les estratègies que planteja el pla de transformació de el Govern d’Espanya i amb la posició de la Unió Europea.

Pel president, la descarbonització és “l’aposta per la qual hem de acompanyar al sector” perquè no li suposi un “llast en el seu competitivitat”. Així mateix ha assegurat que és “absolutament imprescindible” accelerar els processos verds com els projectes associats a l’aplicació de les energies renovables, l’Estratègia de l’Hidrogen Verd o l’Aliança Valenciana de Bateries, presentada la passada setmana.

En aquest sentit ha insistit en la necessitat de compassar la descarbonització amb la viabilitat de les empreses, atès que el sector ceràmic “està clarament destinat a transitar en aquesta dècada cap als objectius de sostenibilitat i descarbonització i, a el mateix temps, garantir la seva competitivitat” .

Per això el president ha mostrat el compromís de la Generalitat i el de el govern d’Espanya amb ASCER per donar suport a aquest sector fonamental en l’economia de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, el president ha anunciat que en les pròximes setmanes mantindrà una reunió amb el president de Emília-Romanya, regió de nord d’Itàlia amb indústria taulellera, per intentar formalitzar una posició comuna davant la Unió Europea respecte de la sostenibilitat en el sector ceràmic, també en el marc de el suport dels governs tant italià com espanyol.

Aliança publicoprivada

El cap de el Consell també s’ha referit a la necessitat de mantenir una “aliança” entre les administracions i amb el sector industrial, amb la finalitat de “alinear-nos en una direcció única cap a la dècada de les oportunitats”. “Estem en un moment de dificultat, però a el mateix temps és una finestra d’oportunitats extraordinària”, ha manifestat.

Finalment, ha assegurat que “aquesta dècada suposarà una acceleració enorme” en els reptes pendents i que “ara tenim l’oportunitat d’escometre” com la digitalització, la transició ecològica adequada i el posicionament en una societat inclusiva “en què hi ha oportunitat per a tots “, ha manifestat.

Pacte d’Estat per la indústria

Per la seva banda, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto ha assenyalat la necessitat d’aconseguir un pacte d’Estat per la indústria en aquesta legislatura, “que d’estabilitat i aconsegueixi reforçar les capacitats productives, generar ocupació i situar Espanya en aquest gran objectiu d’augmentar el pes de la indústria en la nostra economia “.

En aquest sentit, ha assegurat que el grup de treball creat per elaborar les bases d’aquest pacte va aprovar aquest dilluns el primer esborrany que es traslladarà a fòrum d’alt nivell de la indústria espanyola per a la seva aprovació i posterior presentació als grups parlamentaris.

Per a la ministra, “és sens dubte una excel·lent notícia que esperem compti amb el suport de tots dels grups polítics de les associacions empresarials i sindicals, perquè és el moment de treballar pel futur de la indústria i de convertir la crisi en una oportunitat per reactivar la indústria valenciana i espanyola “.

Durant la seva intervenció, Maroto ha agraït la col·laboració que tant el sector ceràmic com tot el teixit empresarial valencià i la Generalitat va oferir a el Govern d’Espanya durant la pandèmia, i ha destacat que el treball conjunt de el sector públic i privat permetrà que 2021 sigui l’any de la recuperació.

Així mateix, ha assegurat que el sector ceràmic serà un actor rellevant i estratègic per la seva capacitat per generar riquesa i ocupació de qualitat, per la seva naturalesa exportadora, però sobretot per la seva capacitat d’innovació, investigació i sostenibilitat, fonamentals per millorar la seva competitivitat.

Finalment, ha assenyalat que el 2020 el sector ceràmic va experimentar un creixement de les exportacions de ceràmica de l’4,4%, superant els 3.000 milions d’euros, el que sens dubte mostra la resiliència d’aquest sector davant d’una crisi sanitària global generada per la COVID-19, el que el situa com un sector protagonista de la recuperació econòmica i social en els propers anys.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: