Ximo Puig demana recuperar “l’esperit de Benicàssim” per aconseguir un “gran acord” pel finançament, les inversions i la visibilitat que “mereix” la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat unitat, juntament amb la societat civil, per reclamar a totes les forces del Congrés dels Diputats “un gran acord pel finançament, les inversions i la visibilitat que mereixen” els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana.

“Sempre exigirem allò que ens correspon”, ha assenyalat el president durant la seva intervenció a l’acte commemoratiu celebrat a Benicàssim coincidint amb els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia, on també ha marcat 40 metes per perfilar la “nova frontera del 2023”, entre elles la fi de la violència masclista i la consecució de la igualtat real, la plena ocupació, el treball sense precarietat o un estat del benestar avançat.

El president ha assenyalat que Benicàssim, la ciutat on la comissió redactora de l’Estatut va tancar el text que va donar pas a la tramitació de la norma marc de la Comunitat Valenciana, és un “lloc de memòria” per al poble valencià com a “ revers positiu” de la pèrdua dels furs a Almansa.

“Al costat del mar de Benicàssim va confluir la voluntat democràtica per recuperar l’autogovern perdut al camp de batalla” i allà, al “punt d’inflexió polític” que va representar la Transició, es va demostrar “la voluntat fèrria dels valencians de viure junts” , ha rememorat Ximo Puig.

“Ara -ha continuat- vivim un altre moment d´inflexió econòmic, social i mediambiental, i hem de mostrar la maduresa democràtica dels pares de l´Estatut aparcant diferències, assumint responsabilitats i primant, per sobre de tot, els interessos dels valencians”.

Per això, ha demanat unitat per assolir aquest acord polític pel finançament i les inversions, i també per “forjar un gran pacte per l’energia que agilitzi la instal·lació de renovables”.

“Necessitem assegurar una sostenibilitat justa que respecti el medi ambient i l’ocupació, i, per això, necessitem transitar cap a l’autonomia energètica amb més determinació. “Cal –de nou– l’esperit de Benicàssim”, ha emfatitzat.

40 metes per avançar cap a una “nova frontera” el 2025

Per al president, la celebració dels 40 anys d’Estatut ha de servir per protegir la ‘carta magna’ valenciana i per avançar cap a una nova frontera que permeti celebrar, d’aquí a 10 anys, el 50è aniversari de l’autogovern amb la consecució de 40 metes.

El president ha parlat en aquest sentit de la fi de la violència masclista, l’èxit de la igualtat “real” d’homes i dones, la plena ocupació “irrenunciable”, la feina sense precarietat, un estat del benestar avançat, una salut mental reforçada, una discapacitat “empoderada”, el respecte real a cada minoria, unes aules trilingües, l’educació gratuïta dels 0 als 18 anys, una FP “sense complexos”, una Universitat pràctica i humanista, uns majors “atesos amb dignitat”, la conciliació per a les famílies, habitatge públic “suficient” per als joves, un esport “sense discriminacions” i la fi de la pobresa infantil.

El president ha reivindicat a més una “nova frontera” que possibiliti “una Espanya polifònica sense solistes”, lleialtat federal entre autonomies, descentralització política, més sinergies metropolitanes, un món rural “dinàmic”, un interior “viu” davant del despoblament, l’articulació “eficient” de les mancomunitats comarcals, un municipalisme amb noves competències i un europeisme transformador.

Així mateix, ha traçat també com a fites assegurar un Corredor Mediterrani “vigorós”, el lideratge en la “nova indústria”, major R+D empresarial, el relleu generacional al camp valencià, un paisatge preservat, un patrimoni històric protegit, una Mediterrània respectada , la memòria “dignificada”, una Justícia ràpida i digital, una Administració emprenedora, uns sectors tradicionals innovadors, una cultura rendible per als creadors, un valencià més parlat i prestigiat i “nous drets que no podem imaginar”.

“Aquestes 40 metes –i moltes més– perfilen la nova frontera del 2032 i l’Estatut d’Autonomia serà l’instrument que ens hi encamini, respectant sempre l’esperit de Benicàssim: la igualtat d’oportunitats, l’augment de prosperitat i el respecte a totes les maneres de sentir-se valencià”, ha manifestat.

Una “nova” Comunitat

Com ha indicat, l’Estatut ha permès “moldejar” una “nova” Comunitat Valenciana “més protectora, més progressista, amb més seguretat”. “De fet, aquesta ha estat l´essència de l´Estatut: ser una xarxa de seguretat i un mantell de respecte”, ha afegit.

Ha assenyalat en aquest sentit que l’autogovern ha aconseguit reforçar l’estat del benestar, com demostra que avui hi hagi 26 hospitals, 14 campus universitaris, més de 2.000 centres educatius i 122.000 persones dependents ateses per l’Administració. “Aquesta és –també– la Comunitat Valenciana del 2022: una garantia que permet 5 milions de maneres de ser valencià, una per cada habitant”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: