Ximo Puig demana que el Pla de Reconstrucció garanteixi la cohesió territorial i la convergència en renda de totes les comunitats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat que el Pla de Reconstrucció de el Govern d’Espanya garanteixi la cohesió territorial i la convergència en renda de totes les comunitats per tal de combatre la desigualtat i reactivar l’economia i les infraestructures.

D’aquesta manera, el titular de la Generalitat ha defensat després de la XXI Conferència de Presidents celebrada a Sant Millán de la Cogolla que en el repartiment dels fons europeus s’apliquin els mateixos paràmetres que el Govern d’Espanya ha demanat a Europa perquè les comunitats autònomes amb menys recursos i renda per càpita puguin acostar-se a la mitjana estatal i reduir la desigualtat territorial.

“És fonamental que en el repartiment de fons de el Pla de Reactivació es tingui en compte la realitat de partida de cada comunitat”, ha subratllat Ximo Puig, que ha recordat que el 1995 la Comunitat Valenciana es trobava a la mitjana estatal en renda per càpita i, actualment, se situa 12 punts per sota de la mitjana. “La infrafinançament ha llastrat a la Comunitat Valenciana”, ha recalcat el cap de el Consell, que ha recordat que els valencians i valencianes es troben en l’última posició en el finançament autonòmic. Per això, ha insistit que el Pla de Reconstrucció “ha de tenir en compte la posició de les comunitats i ha de generar convergència i igualtat”.

Ximo Puig ha apuntat la necessitat que en el pla “es combini la competitivitat dels projectes amb criteris de superació de les desigualtats i la disminució de les diferències de rendes”. Pel cap de l’Executiu valencià, que ha valorat l’aprovació de el fons europeu de reconstrucció com “la millor notícia per a un temps tan difícil i complicat”, aquesta iniciativa “és una finestra d’oportunitat que s’obre per accelerar els canvis necessaris i avançar en la digitalització, en la transició energètica o al sosteniment de l’estat de benestar “.

“Es tracta -ha afegit- que hi hagi corresponsabilitat en la gestió de el Pla de Reactivació, és a dir, que les comunitats autònomes participem en el disseny i desenvolupament de el pla de reformes que ha de presentar el Govern d’Espanya a Europa”, sota criteris “clars i transparents”.

El president de la Generalitat ha estat acompanyat durant la trobada (el primer que es celebra de forma presencial després de les catorze reunions telemàtiques mantingudes en els últims mesos) per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. Ximo Puig ha sol·licitat la institucionalització d’aquestes conferències de presidents i ha destacat que la cogobernanza ha suposat “el major avanç de l’estat autonòmic en tota la democràcia”. “Crec que aquest és el camí: la cogobernanza, la corresponsabilitat, i pensar en l’interès general i no en l’interès particular”, ha remarcat.

Situació actual coronavirus

Respecte a la situació actual de la pandèmia de coronavirus, el president ha reclamat un Pla específic per consolidar el ‘clúster’ sanitari valencià i ha plantejat la necessitat de donar cobertura legal per realitzar PCR obligatoris i per dur terme confinaments específics.

“En aquests moments estem tots preocupats perquè hi ha hagut un canvi de tendència”, ha afirmat Puig, que ha recordat que a la Comunitat Valenciana s’ha reforçat l’Atenció Primària i es disposa de gairebé 1.100 rastrejadors “per poder encapsular adequadament els brots que estan sorgint “.

Suport a l’turisme i corresponsabilitat social

Durant la reunió, el cap de el Consell ha plantejat la necessitat d’oferir un suport reforçat a el sector turístic, que a la Comunitat Valenciana suposa el 15% de l’PIB, i ha demanat que se segueixi treballant per solucionar les restriccions a l’turisme britànic des del diàleg i evitant la confrontació.

A més ha compartit la seva proposta de forjar una aliança amb els i les joves per implicar-los més en la lluita contra la pandèmia. “Hem de treballar des de la corresponsabilitat de la ciutadania, de les institucions i de les empreses”, ha argumentat. “Tothom ha de tenir un objectiu comú i assumir la seva responsabilitat i, en aquest sentit, podrem sortir d’aquesta situació si cadascú fa allò que li correspon”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: