DestacatPolítica

Ximo Puig celebra l’elecció d’Alacant com a seu d’un centre de referència europeu de recerca en Intel·ligència Artificial

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat l’elecció d’Alacant com a seu d’un dels centres de referència en recerca en Intel·ligència Artificial a Europa, que estarà connectat a gairebé una vintena de centres en onze països europeus sota la xarxa europea d’ excel·lència d’investigació en IA (ELLIS, Laboratori Europeu d’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents). La decisió, que s’ha fet pública aquesta nit a Vancouver (Canadà) en ocasió d’una trobada científic internacional, suposarà que Alacant s’integri en l’objectiu d’aconseguir que Europa sigui competitiva en Intel·ligència Artificial i que aquest impuls es transformi en beneficis econòmics i socials.

Ximo Puig ha destacat que l’aprovació de la candidatura presentada per la Generalitat “és el resultat de l’aposta de el Consell perquè la Comunitat Valenciana i en especial Alacant siga un pol de referència al sud d’Europa en la investigació de les noves tecnologies i en una IA inclusiva, centrada en les persones i que incrementi la productivitat de el teixit socioeconòmic “. “És una gran oportunitat per atreure talent excel·lent a la Comunitat Valenciana i als Alacant, així com per posar en valor el que ja tenim”, ha recalcat el president.

El cap de el Consell ha recordat que la Generalitat s’ha marcat com a prioritat la modernització i la innovació inclusiva de la Comunitat Valenciana amb la creació de l’Agència Valenciana d’Innovació, de la Conselleria d’Innovació i de el Districte Digital, els tres organismes que lideren la innovació i recerca a la Comunitat Valenciana i que estan ubicats a Alacant. “A aquests instruments es suma ara la incorporació a la xarxa ELLIS, de manera que la Comunitat Valenciana es va a col·locar en l’avantguarda a Espanya en una investigació que és estratègica i de futur”.

La posada en marxa d’aquest centre ELLIS és una de les accions recollides en l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana presentada pel president fa un mes. Aquesta unitat permetria treballar des d’Alacant amb els millors investigadors europeus en IA i fomentar les sinergies amb l’ecosistema emprenedor i la transferència de la investigació.

Alacant, en l’estructura fundacional

La xarxa ELLIS ha anunciat l’establiment de les primeres 17 unitats en 10 països europeus i Israel. Construïdes al voltant de destacats investigadors d’IA, les unitats d’investigació es dediquen a abordar desafiaments fonamentals en IA amb un enfocament en l’excel·lència de la recerca i l’impacte social. A la convocatòria es van presentar 28 propostes de 13 països.

Les propostes triades han estat les d’Alacant, Amsterdam, Copenhaguen, Darmstadt, Delft, Friburg, Hèlsinki, Linz, Lausanne, Lovaina, Oxford, Praga, Saarbrücken, Tel Aviv, Tübingen, Viena (IST Àustria) i Zuric, seleccionades per un comitè d’avaluació internacional basat en provada excel·lència científica i la implementació de mesures per fomentar la missió ELLIS.

Núria Oliver, impulsora

La llista de directors de les unitats ELLIS inclou investigadors europeus com la valenciana Núria Oliver, així com Wolfram Burgard, Sepp Hochreiter, Thomas Hofmann, Sami Kaski, Bernhard Schölkopf, Yee Whye Teh, Luc van Gool i Max Welling.

Les àrees d’investigació de les unitats ELLIS inclouen aprenentatge automàtic fonamental, visió per ordinador, processament de llenguatge natural, robòtica, IA centrada en l’ésser humà i fiable, i àrees d’aplicació com modelatge ambiental, disseny de sistemes autònoms, biologia i salut. Tots es centren en la intel·ligència artificial moderna, que depèn en gran mesura dels mètodes d’aprenentatge automàtic, com les xarxes neuronals profundes que permeten als ordinadors aprendre de les dades i l’experiència.

El Laboratori Europeu d’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents (ELLIS), creat el 6 de desembre de 2018, és una organització científica europea que se centra en la investigació i l’avanç de la IA moderna, basada en gran mesura en mètodes d’aprenentatge automàtic com les xarxes neuronals profundes que permeten als ordinadors aprendre de les dades i l’experiència.

L’origen d’ELLIS està en una carta oberta publicada a l’abril de 2018 per alguns dels principals científics europeus d’IA, en què van advertir que l’aprenentatge automàtic és al cor d’una revolució tecnològica i social en què Europa estava en perill de quedar-se enrere. Per enfrontar aquest desafiament, els científics van plantejar que els centres de recerca destacats a Europa haurien d’unir forces.

A principis d’aquest any, al març de 2019, ELLIS va establir 11 programes d’investigació que abasten un ampli conjunt d’àrees dins de la IA moderna, amb la participació de més de 100 investigadors europeus.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint