Ximo Puig avança que Alacant aspira a irradiar coneixement a tot Espanya com a seu de l’Agència Estatal d’Intel·ligència Artificial mitjançant una Oficina de Cooperació Interregional

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la candidatura d’Alacant a acollir l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) inclou el compromís de creació d’una Oficina de Cooperació Interregional amb què s’aspira a irradiar coneixement resta de comunitats autònomes.

El president, que ha participat a Madrid en la presentació de la candidatura d’Alacant per albergar la seu de l’AESIA, ha defensat la fortalesa de la candidatura d’Alacant com a “pol tractor” del Corredor Mediterrani de la Innovació.

A més, Ximo Puig ha destacat que el lideratge d’Alacant en Intel·ligència Artificial (IA) es reflecteix en la consolidació d’un “fort ecosistema empresarial i de recerca” i en la capacitat de generar i atraure talent en aquest camp.

Ha recordat així que la província d’Alacant compta amb 228 empreses relacionades amb la IA i que els processos associats ja s’apliquen en més del 8% de les firmes valencianes. També ha al·ludit que, en matèria de recerca, Alacant compta amb una posició capdavantera diferencial, per ser seu la Fundació Ellis, única a Espanya i una “fita” que connecta a la Comunitat Valenciana “amb les xarxes d’excel·lència europees” i que “consolida Alacant en la innovació, l’excel·lència i l’ètica aplicada”.

Potencial científic

A més, Puig ha argumentat també que Alacant ha demostrat el potencial científic a IA que singularitza les universitats valencianes. Com a exemple, s’ha referit a la trajectòria excel·lent del Laboratori d’Aprenentatge de la Universitat Miguel Hernández i del Grup I3A de la Universitat d’Alacant.

Així mateix, ha incidit que també situa Alacant en un lloc destacat del mapa innovador, la seva condició de seu de l’Oficina Europea de Patents i Marques, així com el fet que allotgi el Centre de Tecnologies Avançades d’Accenture o que el Districte Digital ja compti amb 4 ‘hubs’, amb desenes d’empreses capdavanteres al sector.

“Aquí aterrarà l´Agència d´Intel·ligència Artificial: en un ecosistema actiu i preparat per créixer”, ha assegurat el president, que ha destacat a més que que la candidatura d´Alacant ve avalada per la seva aspiració a la cohesió territorial i la seva voluntat d´irradiar coneixement al conjunt estatal.

En aquest àmbit, “Alacant ja és un pol tractor del ‘Corredor Mediterrani de la Innovació’” ia més es compromet a crear l’Oficina de Cooperació Interregional, una nova institució que tindrà l’objectiu de “capil·laritzar els avenços de l’Agència perquè arribin a la resta de territoris autonòmics”, perquè “en aquesta època no cal ser el centre geogràfic per ser un centre operatiu”, ha afegit.

En aquest punt, el president ha remarcat que la Comunitat Valenciana “és el territori espanyol que més ha avançat a Innovació en set anys”. Des del 2015, “hem avançat 29 posicions dins de les regions innovadores europees”, on “Alacant i València han conformat un ‘Corredor Mediterrani de la Innovació’ complementari a Madrid i Barcelona i centenars de start-ups, de multinacionals i d’organismes internacionals han sorgit al seu territori”. “Aquí hi ha el nostre futur, les nostres fortaleses. la nostra ambició per a tot Espanya”, ha dit.

IA respectuosa amb els drets de les persones

Per la seva banda, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, s’ha referit a l’enfocament humanista d’aquest projecte, i ha indicat que la Generalitat porta des del 2015 apostant per una Intel·ligència Artificial competitiva i sostenible , però sobretot apostant per una Intel·ligència Artificial inclusiva i respectuosa amb els drets de les persones”.

La consellera ha manifestat en aquest sentit que Alacant aporta una candidatura “sòlida”, que recolza a més a més en les “excel·lents comunicacions”, en una “infraestructures necessàries”, en “un ecosistema investigador puixant” i en “un teixit empresarial amb moltes iniciatives que porten la Intel·ligència Artificial al seu ADN”.

“La Intel·ligència Artificial fa anys que és molt present a Alacant” i això “és fruit de l’aposta del Consell per la transformació productiva cap a una economia basada en el coneixement i la innovació”, ha assenyalat també Josefina Bueno.

En aquest sentit, la Generalitat ha presentat una candidatura basada en un projecte integrador per convertir la ciutat dAlacant en seu daquesta agència estatal. És un projecte consensuat i que compta amb el suport de les principals institucions públiques valencianes, el teixit empresarial, l’ecosistema universitari i el suport de la societat civil.

És, per tant, una candidatura pensada per involucrar tota la ciutadania, que comptarà a més amb un espai propi al moll 5 del Port, de manera que se suma a Districte Digital ia la mateixa Conselleria d’Innovació per reforçar l’ecosistema d’innovació i ‘hub’ tecnològic que és ja la ciutat d’Alacant.

La candidatura està recolzada per les universitats públiques valencianes, on neix el potent sistema investigador i d’atracció de talent, tot impulsat des de la Generalitat amb programes com GenT, la posada en marxa de la Xarxa de Centres de Recerca de la Intel·ligència Artificial (ValgrAI ) o la Fundació de la Comunitat Valenciana de Recerca d’Excel·lència (ValER).

Així mateix, també compta amb el suport del teixit empresarial valencià, representat per l’adhesió de la Confederació Empresarial Valenciana, les cambres de comerç, empreses de tots els àmbits, col·legis professionals, associacions empresarials, així com dels 11 instituts tecnològics.

Cal destacar el suport rebut per més de 400 entitats que representen la majoria d’institucions i col·lectius de la societat, entre les quals destaquen les principals institucions públiques valencianes, com són ajuntaments, diputacions provincials o universitats, a més de grans empreses de tots els àmbits a nivell estatal.

Des del 2019 la Generalitat Valenciana treballa per reorientar el model productiu introduint la incorporació de la Intel·ligència Artificial de manera transversal a totes les àrees de la societat. En són exemples que la valenciana va ser la segona comunitat a comptar amb una Estratègia d’Intel·ligència Artificial, la creació d’un Observatori d’Intel·ligència Artificial aplicat a l’Administració Pública, el finançament d’una Càtedra d’Intel·ligència Artificial aplicada a l’Administració o el suport a la Fundació Ellis.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: