Ximo Puig anuncia una inversió de 86 milions d’euros a la nova Ciutat de la Justícia d’Alacant que estarà operativa el 2025 i es denominarà Rafael Altamira

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat una inversió de 86 milions d’euros a la nova Ciutat de la Justícia d’Alacant que estarà operativa el 2025 i que portarà el nom de Rafael Altamira, en memòria del jutge alacantí que va participar el 1922 a la posada en marxa de la Cort Permanent de Justícia Internacional de la Haia.

Així ho ha manifestat durant l’acte de presentació del projecte de la nova seu judicial, en què també ha participat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i on ha assenyalat que la nova infraestructura suposarà la major inversió en una seu judicial dels últims vint anys, cosa que la convertirà en “símbol d’una justícia eficient, moderna i propera”, ha manifestat.

Durant la seva intervenció, el president també ha explicat que la decisió que porti el nom de Rafael Altamira constitueix un “reconeixement necessari” a un dels espanyols “més il·lustres i menys coneguts”, de qui ha valorat el llegat pacifista i el compromís per la defensa dels drets humans.

D’altra banda, ha defensat l’aposta del Consell per continuar avançant en el model humanista de la Justícia amb més recursos humans, amb la digitalització i la sostenibilitat del servei, i amb la millora i l’ampliació de les infraestructures judicials.

En concret, Ximo Puig ha assenyalat que la Generalitat crearà 3.000 noves places per a l’Administració de Justícia, cosa que millorarà l’atenció a la ciutadania; i ha mostrat l’aposta del Consell per implantar un nou sistema de gestió processal amb vistes telemàtiques, així com per millorar l’eficiència energètica a través de la instal·lació de panells solars a totes les seus judicials.

Pel que fa a les infraestructures judicials, el cap del Consell ha recordat que el pressupost de la Conselleria de Justícia per a la millora de les seus judicials s’ha multiplicat per 6 des del 2015, passant de 10 a 60 milions d’euros.

Finalment, ha destacat que fins al 2023, el Consell licitarà projectes per 277 milions, principalment a la província d’Alacant, com les noves seus judicials de Villena, la Vila Joiosa i Alacant, i amb l’ampliació i la reforma de les seus d’Oriola i Dénia.

Compromís amb la justícia accessible, propera, sostenible i eficient

Per part seva, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assenyalat que el projecte “suposa alguna cosa més que un edifici” perquè saldarà “aquest deute que el Consell tenia amb els més de 400.000 habitants del partit judicial que, incomprensiblement, es van veure postergats perquè Alacant era l?única capital de província sense ciutat de la Justícia”. En aquest sentit, la consellera ha anunciat que aquest estiu s’adjudicarà el projecte perquè les obres puguin començar a l’últim trimestre d’aquest 2022 i concloguin 33 mesos després.

Per a la consellera, el projecte ?que suposa més d?un terç del pressupost del Pla d?Infraestructures Judicials? suposa “un compromís amb la justícia accessible, propera, sostenible i eficient” que “mira d’una altra manera la ciutadania i té en compte tots els professionals”. En aquest sentit, ha recordat que, a més de la seva completa accessibilitat “ja que no hi haurà barreres arquitectòniques ni tampoc de les invisibles”, al complex judicial “s’integraran tots els serveis com l’oficina de denúncies de Violència de Gènere, la d’Assistència a les Víctimes del Delicte i, per primer cop, l’Institut de Medicina Legal”.

“Serà una seu que faciliti la feina als operadors jurídics i, per altra banda, la ciutadania podrà gaudir d’un edifici emblemàtic”, ha assegurat la consellera qui també ha expressat la seva “gratitud i reconeixement” a l’Ajuntament d’Alacant per la seva disposició durant “el llarg camí burocràtic” que ha suposat l’aprovació del projecte.

Ciutat de la Justícia Altamira

La construcció del nou edifici començarà el darrer trimestre del 2022 i tindrà un termini d’execució de 33 mesos. S’ubicarà davant dels jutjats actuals de Benalúa, i comptarà amb una inversió de 85,6 milions d’euros. Tindrà una superfície de 48.000 metres quadrats distribuïts en planta baixa, semisoterrani, dos soterranis i set plantes més àtic amb una instal·lació fotovoltaica que permetrà que bona part de l’energia que consumeixi sigui d’origen solar. A més dels panells fotovoltaics, la seu comptarà amb sistemes intel·ligents per al control del seu consum energètic i climatització, i serà completament accessible per a persones amb diversitat funcional.

En aquest edifici s’unificaran la major part dels òrgans judicials del partit judicial d’Alacant, que ara mateix estan repartits en deu seus diferents. Així, hi haurà la jurisdicció Civil, la Penal i la Fiscalia. A més, albergarà el Centre de Mediació, els Serveis d’Orientació Jurídica, l’Institut de Medicina legal, les Unitats de Valoració Forense Integral, els gabinets psicosocials, l’Oficina Especialitzada en Denúncies de Violència de Gènere i Assistència a les Víctimes del Delicte i les càmeres Gesell. També s’hi ubicaran les dependències del Servei d’Orientació Jurídica, un saló d’actes i el Deganat.

D’altra banda, a la seu del carrer Pardo Gimeno es mantindran els jutjats contenciosos administratius i socials i al Palau de Benalúa romandrà l’Audiència Provincial.

Aquest projecte està inclòs al Pla d’Infraestructures Judicials de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública que contempla, entre altres iniciatives, la construcció de nou edificis judicials de nova planta i la rehabilitació integral de cinc més.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: