Ximo Puig anuncia una injecció de 944 milions d’euros per contrarestar l’emergència energètica i reactivar la recuperació econòmica a través del Pla Reactiva

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una injecció de 944 milions d’euros per contrarestar l’emergència energètica i reactivar la recuperació econòmica a través del Pla Reactiva.

Així ho ha manifestat durant la presentació del pla de xoc valencià que preveu 45 accions per donar una “resposta pública contundent” a la situació generada per la guerra a Ucraïna i minimitzar-ne l’impacte a la Comunitat Valenciana. Per fer-ho, es destinaran 342 milions d’euros per a la posada en marxa de noves actuacions, i 602 milions per a l’acceleració d’inversions.

El Pla Reactiva estarà finançat amb fons propis de la Generalitat, així com amb fons europeus i del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència, i s’estructura en quatre tipus de mesures, entre les quals hi ha les dirigides a la lluita contra la inflació, com la rebaixa de les taxes i els preus públics d?àmbit autonòmic que són competència de la Generalitat, que comptaran amb 71 milions d?euros.

A més, el pla contempla ajudes complementàries a les mesures aprovades pel Govern d’Espanya per compensar les indústries intensives en energia, els autònoms dels sectors castigats i els grups de població més perjudicats per la pujada de costos energètics, a les quals es destinaran 425 milions; així com accions per augmentar l’eficiència i l’estalvi energètic, a la qual cosa es destinaran 380 milions d’euros, i mesures per accelerar la transició energètica i evolucionar cap a l’autonomia energètica de la Comunitat Valenciana, que comptaran amb un total de 68 milions.

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha valorat que es tracta del pla d’ajuts més quantiós engegat per la Generalitat o per qualsevol altra autonomia, ja que supera els 500 milions d’euros del Pla Resistir o els 647 del Resistir Plus , però també ha assegurat que es tracta d’una “primera regulació d’urgència” que queda oberta a la incorporació de “nous actors i mesures suplementàries”.

Lluita contra la inflació

Entre les principals mesures del pla, el president ha destacat la rebaixa almenys del 10% de les taxes, els cànons i els preus públics de competència autonòmica, que suposarà un estalvi per a les famílies i les empreses valencianes de 71 milions d’euros.

En concret, s’ha referit a la rebaixa de les taxes d’ensenyaments artístics, musicals i d’idiomes, que beneficiarà prop de 100.000 estudiants, així com la reducció del preu del transport públic, que tindrà especial incidència al TRAM d’Alacant. De la mateixa manera, ha anunciat l’exempció total de taxes als pescadors per l’ús dels ports autonòmics, que beneficiarà 700 armadors, 1.700 mariners i 17 confraries.

A més, ha assenyalat que la Generalitat també incrementarà, fins al 30%, el bo dajuda energètica per a famílies vulnerables que perceben la Renda Valenciana dInclusió.

Suport a autònoms i empreses

D’altra banda, el president ha anunciat que la Generalitat concedirà 45 milions d’euros, en bons de 100 euros que podran rebre durant tres mesos, per als autònoms i autònomes més afectats per la crisi energètica, així com 50 milions en ajudes per a empreses que depenen del gas, i que no estan incloses a les mesures estatals.

De la mateixa manera, ha explicat que l‟Institut Valencià de Finances (IVF) injectarà 110 milions en instruments financers per a empreses que hagin patit una caiguda d‟ingressos, entre elles les estacions de servei; i ha recordat que també s’ha previst una ampliació en 10 milions d’euros de la partida destinada a bonificar la contractació d’assegurances agràries, i 18,6 milions en ajuts a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.

Millora de l’eficiència i l’estalvi energètic

Entre les mesures dirigides a millorar l’eficiència energètica, el president ha anunciat que es destinarà 11 milions a ajudes per a les famílies que instal·lin al seu domicili energia renovable per a climatització i aigua calenta, i una partida de 188 milions per a la millora de l’eficiència energètica urbana i en habitatges, dels quals tres milions es destinaran a municipis en risc de despoblació.

Finalment, s’ha referit al decret llei aprovat la setmana passada pel Consell per simplificar els procediments administratius i eliminar traves burocràtiques per agilitzar la instal·lació de plantes d’energia renovables. Es preveu que, amb aquesta nova normativa, es pugui arribar a reduir el temps de tramitació en un any, fet que suposa un avenç per assolir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana.

Col·laboració dels agents socials

Durant la seua intervenció, el president ha agraït la feina conjunta dels agents socials en l’elaboració del Pla Reactiva, i ha mostrat la seua confiança en la societat valenciana per a poder reactivar la recuperació iniciada després de la pandèmia.

En aquest sentit, ha reivindicat la posició de la Comunitat Valenciana com a “espai d’acord i de diàleg públic-privat”, fruit dels acords Alcem-nos aconseguits durant la pandèmia, i ha valorat el “sentit de la convivència” mostrat pels agents socials, tant per consensuar les peticions valencianes traslladades al Govern d’Espanya com per elaborar el pla de xoc valencià.

A l’acte de presentació del Pla Reactiva hi ha assistit el conseller d’Hisenda i el Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller dEconomia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera dAgricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; així com el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO-PV, Ana Garcia, i el president de CEV, Salvador Navarro.

Informació i Foto: Generaliat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: