Ximo Puig anuncia que la Comissió Europea aixeca la sanció sobre Ciutat de la Llum i permet a la Generalitat reactivar l’activitat econòmica a les seves instal·lacions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la decisió de la Comissió Europea d’aixecar la sanció sobre Ciutat de la Llum i permetre que la Generalitat, mitjançant l’empresa pública Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, recuperi el control total sobre el seu ús a partir de l?1 de juliol.

Així ho ha manifestat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació per explicar la resposta que ha donat la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea a la petició de la Generalitat de suprimir les restriccions que impedien desenvolupar a Ciutat de la Llum activitats econòmiques fins a juny del 2027, incloses les cinematogràfiques.

Ximo Puig ha qualificat de “extraordinària rellevància” la decisió perquè durant els darrers deu anys les negociacions de caràcter comercial han estat prohibides a la Ciutat de la Llum i ha destacat que les gestions dutes a terme per la Generalitat han permès escurçar cinc anys les sancions imposades per la Unió Europa, a causa de les ajudes d’Estat que es van concedir, i recuperar el control total de la Ciutat de la Llum després de set anys de negociació i “treball intens”.

En aquest sentit ha recordat els seus contactes amb els Comissaris de la Competència, Joaquín Almunia, el 2014, i Margrethe Vestager, el 2015, per intentar resoldre la situació, i ha agraït la feina feta per l’equip de la conselleria d’Hisenda i Model Econòmic , el director general de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, per l’eurodiputada Immaculada Rodríguez-Piñero i per la Representació Permanent d’Espanya a la Unió Europea.

Durant la seva intervenció, el president ha recordat que l’expropiació de 2,6 milions quadrats de sòl sobre el qual es va construir els estudis es va fer el 1998, la sentència del Tribunal Suprem amb la nul·litat de les expropiacions es va produir el 2011, i la decisió de Competència de paralitzar l’activitat econòmica per 15 anys el 2012.

Així mateix, ha explicat que el seu Consell va rebre un actiu paralitzat amb un deute de 470 milions, actualment pagats, dels quals 188 corresponen a la seva construcció, 166 al finançament de pèrdues, 56 a urbanització, 40 milions a la indemnització inicial i 20 més a l’ampliació de les indeminçacions 20 fruit de la condemna del Tribunal Superior de Justícia.

El responsable del Govern valencià ha assenyalat que “tenim un complet actiu” que dinamitzarà diferents actuacions a la societat alacantina i valenciana i que suposa una “magnifica possibilitat” malgrat el difícil context.

Pla estratègic per a la reactivació econòmica

En el transcurs de l’acte, el president ha avançat que es dissenyarà un pla estratègic per “tornar a l’activitat cinematogràfica”, així com estudiar la possibilitat de participar en algun PERTE i obtenir ajudes europees.

Ximo Puig ha mostrat la intenció d’aprofitar els estudis al màxim per “treure el millor rendiment social possible”, prioritzant la indústria audiovisual però sense descartar altres usos, i amb l’objectiu de “generar ocupació, activitat econòmica i futur per a la ciutat d’Alacant i per a tota la Comunitat Valenciana”, ha dit.

El cap del Consell també ha assegurat que moltes empreses s’han interessat pels estudis i s’ha referit a la necessitat de “readaptar-los” a les noves exigències de la indústria audiovisual.

Així mateix, ha anunciat una trobada les properes setmanes amb responsables d’Euronews per avançar en la negociació perquè la principal cadena de notícies d’àmbit europeu s’instal·li a la Ciutat de la Llum.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: