Ximo Puig anuncia que el nou model de finançament universitari entrarà en vigor el 2023

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que aquest mes de novembre es presentarà, amb l’acord dels rectors i de les rectores, la proposta del nou model de finançament autonòmic, que es reflectirà als Pressupostos de la Generalitat per al 2023 per a la seva “aplicació immediata”.

Així ho ha indicat durant la seva intervenció a l’acte d’obertura del curs universitari 2022-2023, que s’ha celebrat a la Universitat Miguel Hernández, on ha avançat a més que, les properes setmanes, se signarà el conveni amb el Centre Internacional de Recerca a Envelliment (ICAR, per les sigles en anglès) per contractar la direcció científica i la gerència del Centre de Recerca d’Envelliment d’Elx.

El president ha subratllat que el Consell ha recolzat les universitats amb l’augment progressiu del finançament, fins a arribar el 2022 als 980 milions, i també amb el suport a la docència i la investigació, a través de programes com Gen-T, ValER i Investigo, dotats amb 24 milions, a més de “la liquidació del denominat deute històric”. •

També s’ha referit a la rebaixa de les taxes de matrícula –com ha recordat aquest curs, un altre 10%–, de manera que cada crèdit costa gairebé un 30% menys que fa 7 anys, ia l’increment de les beques universitàries, ja que es destinen 34 milions d’euros, xifra que, segons ha indicat, converteix la valenciana en la comunitat que més dotació dedica a aquest respecte de tot Espanya.

“Són avenços rellevants”, però cal seguir atenent les necessitats de les universitats, que no escapen a les dificultats sorgides en aquest bienni, ha manifestat Puig, que considera “urgent” aconseguir un “marc estable” que permeti al sistema universitari valencià “tenir aquesta capacitat de generar confiança i estabilitat”.

Puig ha manifestat en aquest punt que aquest nou model de finançament universitari arriba “després de molts mesos de treball i de diàleg en què caldrà persistir”, i posar-lo en marxa com més aviat millor “era una resposta a la que avui donem resposta tenint en explica el marc de dificultat en què vivim”.

Negociació del conveni col·lectiu

En aquest sentit, ha assenyalat que se segueix treballant amb les universitats per desbloquejar abans de final d’any la negociació del conveni col·lectiu amb l’objectiu de millorar les condicions de les plantilles de les universitats. “Hi ha voluntat compartida, hi ha pressupost i abans de final d´any hi haurà solució perquè la comunitat universitària mereix les millors condicions”, ha manifestat.

El president ha subratllat, d’altra banda, el protagonisme de l’ecosistema universitari valencià al nou mapa d’oportunitats que s’ha dibuixat amb grans empreses associades a la Comunitat Valenciana com Volkswagen, Ford, HP o Toshiba-Mitsubishi.

Ha al·ludit en concret a l’existència d’una oferta de graus alineada al teixit productiu, una producció de talent convertida en factor competitiu diferencial i una contribució decisiva al desenvolupament de projectes estratègics.

Alacant és terra d’innovació i avantguarda, i és de justícia remarcar el paper fonamental de la Universitat Miguel Hernández, perquè “la col·laboració entre el parc científic i el teixit empresarial ha propiciat aquesta doble via: l’entrada en sectors disruptius i la modernització dels tradicionals”, ha dit.

Acollida a estudiants d’Ucraïna

El responsable del Consell ha assenyalat també que s’obre un curs acadèmic universitari en què Europa, malauradament, torna a estar atrapada, com va passar durant el segle passat, als horrors de la guerra, en aquesta ocasió a Ucraïna, i ha destacat la acollida estudiants procedents d’aquest país, aquests “nous valencians que han trobat els braços oberts de la institució que s’ocupa de tot allò que ens preocupa: la Universitat”.

“Avui, des del paranimf d’aquesta universitat, des del cor acadèmic de la UMH i de totes les universitats valencianes, des d’aquest símbol de la Il·lustració, la societat valenciana, amb la comunitat universitària al capdavant, rebutja clarament el xantatge militar d’un autòcrata”, ha proclamat el president, que ha afegit: “Si hi ha res contrari a la guerra, és la Universitat: davant de la barbàrie, la raó; davant de l’agressió, el respecte; davant de la violència, l’argument. Això ha estat, és i serà la Universitat”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: