Ximo Puig anuncia l’avançament a dilluns de la vacunació de la franja d’edat d’entre 30 i 39 anys i la recomanació de l’ús de la màscara a l’aire lliure, excepte en platges i espais naturals

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l’avançament de la vacunació de la franja d’edat de 30 a 39 anys, que donarà començament dilluns que ve, i la recomanació de l’ús de la màscara en espais a l’aire lliure, excepte en platges i espais naturals sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat.

Així ho ha avançat després de la reunió de la Taula Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en què s’ha acordat la pròrroga de les actuals mesures a partir de dijous que ve, 1 de juliol, i durant dues setmanes, és dir fins al 15 de juliol, per tal de consolidar una “obertura prudent i responsable” així com “segura i eficaç” que propiciï una “recuperació sòlida” en termes econòmics, socials i emocionals.

Durant la seva intervenció, en què ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el president ha assegurat que “la vacunació de la gent jove és ara una prioritat”, de manera que es va a avançar en 12 dies el procés de vacunació generalitzat d’aquest grup de població, que ja havia començat en zones rurals.

Puig ha destacat que en les últimes 48 hores, el 52% dels contagis detectats són joves de 15 a 29 anys, i encara que molts d’ells són asimptomàtics, actualment hi ha 20 joves menors de 34 anys ingressats i 1 a l’UCI. Així mateix, cal destacar que la incidència acumulada en aquest grup d’edat arriba als 172 casos per 100.000 habitants.

Per això ha fet una crida als joves a mantenir la “maduresa i responsabilitat admirables” mostrada durant la pandèmia i a “preocupar-se més per la seva salut” i per la de les persones que encara no estan immunitzades totalment.

Recomanació de l’ús de mascaretes a l’aire lliure

Respecte a la recomanació de l’ús de la màscara, el president ha assenyalat que es recomana que la mascareta se segueixi utilitzant a l’aire lliure, excepte en espais naturals ia les platges. En aquest sentit, ha fet una crida a la prudència, i ha instat a prestar especial atenció tant a l’ús de la màscara com a la ventilació d’espais tancats.

Sobre aquest últim aspecte, ha destacat que la Conselleria de Sanitat ha elaborat una guia amb indicacions bàsiques per mantenir ventilats espais interiors, que pot ser consultada en la pàgina web i que serà distribuïda per locals com comerços, hotels, bars, restaurants, cinemes, teatres o museus.

Obertura de seus festeres

Per la seva banda la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat que entre les mesures adoptades en la Taula Interdepartamental destaca l’obertura de les seus festeres, com els casals fallers.

Barceló ha assenyalat que a partir d’l’1 de juliol, decau la restricció de l’activitat i els horaris d’obertura i tancament d’aquests locals, que seran regulats pels ajuntaments. A més, es podrà consumir menjar i beguda seguint les mesures establertes per al sector de la restauració, com ara el tancament de barres, l’aforament a l’50%, i taules de fins a 10 persones. Per a la resta d’activitats, com a tasques administratives, es manté l’aforament de l’75%.

Finalment, la consellera ha fet una crida a la responsabilitat de l’àmbit de les festes, com ara la Magdalena, les Falles, els Moros i Cristians i qualsevol altra festa popular que se celebren a la Comunitat Valenciana.

Immunitat de grup en dos mesos

En el transcurs de l’acte, el cap de l’Consell s’ha referit a l’avanç “a gran velocitat” de l’procés de vacunació, que permetrà aconseguir la immunitat de grup en dos mesos. Actualment dos milions i mig de valencianes i valencians ja estan vacunats i que més d’1,6 milions han rebut la pauta completa i estan immunitzats, fet que suposa haver duplicat la xifra de vacunats en l’últim mes.

Així mateix, ha reiterat que la sortida de la crisi depèn de la “prudència i la responsabilitat de cadascú” i que la persistència de la COVID-19 continua sent una amenaça sanitària, social i econòmica per a la Comunitat Valenciana. La pandèmia “no ha acabat i ningú pot confiar perquè seria irresponsable, insensat i egoista”, ha assegurat.

Repunt de contagis

Durant la seva intervenció, el president ha mostrat la seva preocupació davant la detecció de la variant delta, i el “repunt significatiu en la circulació de virus”, com es pot constatar en l’increment de la incidència acumulada, que ha passat de 40, quan va entrar en vigor l’actual marc de mesures el passat 8 de juny, a 75 casos per 100.000 habitants, registrats avui.

Per al cap de Consell, la “obertura progressiva” de les restriccions enfront de l’coronavirus durant l’últim mes, amb mesures com la fi de el toc de queda, de l’perimetraje o de l’ús obligatori de màscares en exteriors, “ha tingut efectes” a l’coincidir també per tal de el curs acadèmic, l’arribada de l’estiu i de el bon temps, i la sensació de seguretat propiciada per la vacunació massiva, el que ha ocasionat “més mobilitat, més relacions i menys màscara”.

No obstant, ha destacat que “la vacunació ens està fent superar la pandèmia”, i que el repunt de contagis té una afecció sanitària menor, com demostra el fet que la pressió hospitalària continua estable, gràcies al fet que la població més vulnerable ja està protegida.

En concret, ha explicat que el nombre de persones hospitalitzades ha passat de 137 a 126, en l’últim mes, i que el nombre de llits ocupats per pacients COVID-19 és la meitat que la mitjana espanyola, és a dir l’1%. A més, ha assegurat que l’ocupació a la UCI representa una quarta part de la mitjana estatal, l’1,4%.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: