Villena i Aspe acullen sengles conferències sobre art i patrimoni organitzades per l’Institut Juan Gil-Albert

La programació setmanal de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert culminarà demà dijous i divendres amb sengles activitats culturals a Villena i Asp dedicades a l’art i als el patrimoni arquitectònic de la província. La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha explicat que “amb aquesta programació es pretén arribar a tots els racons la província, municipi a municipi, amb propostes molt diverses i noves adaptades a cada localitat”.

El Museu Navarro Santafé acollirà demà dijous, 16 de setembre les 20:00 hores, una conferència impartida per Enrique Mateu Llopis sobre ‘L’ós i l’arboç’, l’emblemàtica obra situada a la madrilenya Puerta de el Sol i una de les més conegudes de la capital de l’insigne artista Villena. Divendres, l’arquitecte Mariano Cuevas i l’historiador Gonzalo Martínez analitzaran amb detall les característiques de Teatre Wagner d’Asp.

Considerat el millor escultor animalístico d’Espanya, Antonio Navarro Santafé (Villena 1906-1983) es va formar en l’estudi de l’castellonenc José Ortells López, deixeble de Benlliure, realitzant-hi la seva primera escultura. Va ser un artista que va cultivar temàtica diversa, des de la imatgeria de verges i sants, en talla i marbre, a el retrat en bust, en què aconsegueix sensacionals èxits, tant en pedra com en bronze. Entre els seus reconeixements, a més de la famosa escultura madrilenya, destaca el primer premi a el ‘Monument a l’Toro de lídia’ al Port de Santa Maria i a l’ ‘Monument a l’Cavall’ de Jerez de la Frontera.

Mateu Llopis és llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Múrcia i Màster en Museus i Museologia per la Universitat d’Alcalá d’Henares. Especialista en Art Contemporani, exerceix com a professor extern a la Universitat CEU San Pablo de València, és guia de turisme a Thebestdaystours per a serveis de creuers i especialista en taxació d’obres d’art. Així mateix, ha coordinat cursos de promoció educativa, ha estat coautor de el projecte museogràfic “Estudi de públic al Museu de Belles Arts de Múrcia” i ha realitzat els projectes interpretatius per a la col·lecció de retrats del Museu de El Prado, exposició temporal realitzada al Museu de Belles arts de Múrcia.

D’altra banda, dins de l’cicle ‘Patrimoni. Art en valor ‘organitzat també per l’IAC i en el marc de Teatre Wagner, Cuevas Calataiud oferirà el divendres a les 20:00 hores una conferència sobre aquest simbòlic edifici aspense d’estil eclèctic, construït el 1922 per José Terol Romero.

La família Terol va mantenir la propietat de teatre fins a 1984, any en què l’Ajuntament el va comprar per evitar la seva desaparició. Després d’una reconstrucció es va obrir de nou a al públic en 1995 respectant els tres cossos propis: vestíbul, sala i escena, així com els símbols modernistes a la façana.

Mariano Coves Calatayud, arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, compta amb un ampli recorregut en obres d’intervenció sobre el patrimoni edificat, va ser director de la restauració de la Basílica d’Asp i de la rehabilitació de Teatre Wagner. Per la seva banda, de Gonzalo Martínez Espanyol és llicenciat en Geografia i Història i el seu àmbit de recerca se centra principalment en la història moderna d’Aspe. Des de 2013 exerceix el càrrec de Cronista Oficial de la Vila d’Aspe i en l’actualitat treballa en la xarxa de biblioteques d’Elx.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: