Villanueva de Viver doblega en quatre anys el seu cens i es converteix en el paradigma provincial de la repoblació

A la província de Castelló, a la comarca de l’Alt Millars, hi ha un petit poble que lluny de desaparèixer s’ha convertit en un exemple de repoblació. Es tracta de Villanueva de Viver, una petita localitat que el 2019 comptava amb 61 habitants i avui en són 122.

L´artífex d´aquest projecte de vida és una alcaldessa que es va criar als seus carrers i com a nena va gaudir dels privilegis d´un poble que avui té “tot el futur per davant, perquè arribarem a tot, entre tots”. “Aquesta és la clau”, assenyala Amparo Pérez Benajas, “tots sumem, aportem i sense la implicació de cadascun de nosaltres aquest projecte de vida no seria possible”.

Amb aquests vímets, l’alcaldessa de Villanueva de Viver ha forjat un “sentiment” que n’ha apassionat molts fins al punt de canviar el seu model de vida i convertir aquest petit poble en paradigma provincial de la repoblació. “És possible, només cal creure-ho i voler-ho”, considera Pérez Benajas.

Set són els pilars d’“aquesta governança rural” que converteix el poble “en emblema de tot allò bo que garanteix a l’individu qualitat de vida i benestar”. Que parteix dels sentiments i de l’orgull de pertinença per generar un moviment silenciós, individual i generós que implica l’oriünd i atrau el visitant per convertir el poble en abraçada protectora, model de convivència, exemple de qualitat de vida i promotor d’oportunitats i desenvolupament sostenible. “I els resultats no només beneficien el conjunt de la comunitat que s’ajuda, interactua i treballa en equip. És garantia de futur perquè cada empadronat equival a 350 euros més en ajudes transferides pel Govern d’Espanya, i això només s’ha traduït aquest any en 20.000 euros més gràcies a l’arribada de nou pobladors”.

La “governança rural” que promou l’alcalesa “no parteix de conceptes eteris, s’erigeix sobre realitats palpables fundades en set pilars bàsics”. El primer parteix del concepte mateix de poblador. “Avui entenem la vida com anar i venir, som nòmades, i per això el poble és una opció a tenir en compte a l’hora de fixar la nostra residència”. Un empadronament “no significa necessàriament viure els 365 dies de l’any, però sí que comporta un compromís a pagar impostos o generar riquesa obrint un negoci i aprofitant els avantatges fiscals que com a poble que som podem oferir”.

L’empadronament també suggereix il·lusió i compromís amb el poble. “Som hereus d’unes arrels que ens fan sentir-nos orgullosos de ser fumats”, explica Pérez Benajas. “I aquest sentiment immaterial s’ha traduït en aquests quatre anys a la publicació de 9 guies de camp que testifiquen la riquesa immaterial dels nostres pallers, fonts o corrals”. La memòria de la guerra civil “sense ferides, amb germanor”, la memòria “del nostre nom, Villanueva de la Reina”, o “el nostre origen musulmà, els zahumaos”.

Una implicació que s’ha planificat a través de sis grups de treball que com a consells sectorials es van constituir el 2019: comunicació i tecnologia, patrimoni i cultura, medi ambient, sociosanitari, infraestructures i mitjans de vida. “La participació és la garantia de l´èxit”, assenyala l´alcaldessa.

El fruit d‟aquesta governança participativa s‟ha traduït, entre altres fites, en la recuperació de l‟economia de proximitat. El compromís amb l’entorn, la natura, els mitjans de vida respectuosos i ecològics són presents en un concepte d’economia local alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i que ha valgut que la Vilanova s’inscrigui a la xarxa nacional de sostenibilitat.

El cinquè pilar d’aquest projecte únic s’erigeix sobre la salut i la cura. El club Santa Bárbara compta amb més de 150 associats, “anem, gairebé tot el poble”, reconeix l’alcaldessa, i no només promou hàbits de vida saludable, sinó també recursos culturals, esportius i solidaris. Tot això per tal de “mantenir actiu un poble que té molta vida per davant”.

Per crear aquests lligams “les tecnologies són de gran ajuda”. La xarxa #masvillanueva garanteix un govern obert que ofereix a la comunitat comunicació setmanal i novetats, a més de facilitar allotjaments per a empreses i logística amb tots els recursos municipals.

I aquest tot es teixeix amb un concepte que parteix de l’individual per assolir un objectiu comú. “Canviar el mínim és sinònim de guanyar el màxim a Villanueva. I per això volem que allò antic es preservi amb tot allò nou. Invertir en la restauració de vivendes, ajudar amb fons a qui emprengui i posar les cases en marxa perquè cadascuna és un motor de vida en si mateix”. Una revolució que no només s’ha limitat als habitatges, sinó que ha contagiat altres infraestructures que, com els pallers, tornen a cobrar vida.

“Tot és possible si entre tots ens ho proposem. I es tracta d’això, de ser capaços de demostrar que amb implicació, voluntat i passió, no hi ha repte per gran que sigui que es resisteixi. A Villanueva no lluitem contra la despoblació, senzillament posem el cor a cada repte per aconseguir repoblar”, ha conclòs convençuda Amparo Pérez Benajas.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: