CulturaDestacat

València viu la Setmana Santa amb sabor a mar

 

Les processons en l’arena, la desfilada de tropes de romans i personatges bíblics, les imatges dels sants en cases particulars o la trencà dels perols són algunes de les tradicions que diferencien la Setmana Santa Marinera de València i que li han valgut ser declarada festa d’interés turístic nacional. Els barris del Cabanyal-el Canyamelar i el Grau celebren estos dies la passió, la mort i la resurrecció de Crist a un pas de la platja.

Del 31 de març al 9 d’abril, els antics poblats mariners omplin els carrers de la seua particular Setmana Santa. Considerada festa d’interés turístic nacional, l’origen es remunta als costums dels pescadors del segle XVI. Els moments més rellevants són les processons del Dijous Sant, amb la visita als sants monuments; del Divendres Sant, amb la processó general del Sant Soterrar; i del Diumenge de Pasqua, amb la desfilada de Resurrecció.

El Divendres Sant, el dia gran dels actes litúrgics i processons, les Germandats del Santíssim Crist del Salvador i de l’Empara arriben al passeig marítim i inicien un pelegrinatge fins assolir la riba. Un dels trets més característics de la Setmana Santa Marinera de València el constituïxen precisament els penitents amb cucurulles travessant l’arena.

Al voltant de 30 confraries i germandats mantenen viva la festivitat, cadascuna d’elles dedicada a una imatge representativa de Crist. Ara bé, si la fotografia típica de la Pasqua espanyola són els penitents amb cucurulles, a València desfilen igualment tropes de romans (els pretorians i Longins), soldats de les Croades (els saions) o de la invasió napoleònica (els granaders), així com diversos personatges bíblics, com ara Llàtzer, la Verònica, Ponç Pilat o l’infant Jesús.

Les figures dels sants es guarden en les seus de les confraries i també en les cases particulars d’alguns dels seus membres, que es convertixen temporalment en capelles. La celebració de la mort i resurrecció de Crist es considera així mateix un moment de renovació, de dir adéu a allò vell i començar una nova etapa, la qual cosa s’escenifica, a mitjanit del Dissabte Sant, amb la trencà dels perols, quan els veïns i veïnes llancen vaixella vella des dels balcons o simplement poals d’aigua.

Es pot consultar més informació general de la festa, actes i processons en el web municipal.

 

 

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint