València estrena un nou contracte de jardineria amb un increment d’un 46% i que establix un equip específic de poda

València estrena un nou contracte per a quatre anys del servici de manteniment i neteja dels espais enjardinats, de les seues instal·lacions i equipaments i de l’arbratge viari, amb un pressupost de 21.207.020 euros, el que comporta un increment del 46% respecte al que es va signar en l’any 2015 i que ascendia a 14.538.808 euros. El nou contracte, que es divideix en quatre lots, inclourà nous servicis, com la poda d’arbres monumentals i l’obertura i tancament de jardins, i incrementarà també el nombre de treballadors adscrits al servici, que passarà de 274 a 353 persones. L’alcalde, Joan Ribó, qui ha presentat la nova contracta acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha afirmat que “este nou contracte és un argument més a favor de València per convertir-se en una referència europea en polítiques verdes”.

L’alcalde ha destacat que “són molts els esforços que es fan en esta legislatura en matèria de sostenibilitat urbana, un concepte ampli i divers que requereix la implicació de tots els àmbits competencials, des de l’urbanisme fins a la jardineria, passant per la qualitat ambiental, la mobilitat o el cicle integral de l’aigua. Per tot això, València és un model d’adaptació i resiliència, no debades som finalistes a la Capitalitat Verda Europea 2024 i a la fi d’octubre sabrem si ens hem emportat este preuat guardó”.

Ribó ha recordat que “València disposa de 630 hectàrees de parcs i jardins urbans i tots estos parcs i jardins, així com els més de 200 mil arbres que alberga l’espai públic de la nostra ciutat, requereixen atenció professional per a la seua adequada conservació, desenvolupament i funcionalitat”. Però, en paraules de l’alcalde, “les anteriors legislatures de govern municipal del PP van anar retallant el pressupost destinat al manteniment amb la consegüent precarització del servei públic, incloent la jardineria, i no va ser fins a 2019 que aconseguírem incrementar el pressupost fins un 10% arribant al límit legal de modificació contractual per anar millorant gradualment la gestió”.

Joan Ribó creu que “esta nova contracta marca un abans i un després tant quantitativament com qualitativament perquè s’incrementaran notòriament els mitjans humans i materials i la sostenibilitat de la gestió, el que afavorirà una ciutat més natural, amable i acollidora”. A més, l’alcalde assegura que “recuperem la contracta específica de poda d’arbrat de viari que el PP va eliminar en l’anterior contracte per les retallades. Així, no només tindrem un cos específic per a esporgar l’arbrat de viari, sinó que a més tindrem un 80% més de recursos”. L’alcalde subratlla en especial, “la recuperació i el tractament específic per al manteniment dels arbres monumentals, que el PP també va eliminar de l’anterior contracta”.

Per últim, segons l’alcalde, “el nou contracte dóna un impuls als criteris de sostenibilitat en la gestió, des de la reutilització de restes vegetals per a la seua reincorporació al cicle biològic dels jardins, els tractaments biològics davant les plagues, el control mecànic d’adventícies i el respecte de les èpoques de nidificació d’ocells”. En este sentit, Joan Ribó assegura que “València pega un gran salt amb el nou contracte de servicis de manteniment i neteja dels espais enjardinats”.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha assegurat que, “amb este contracte abandonem per fi l’època de les retallades del govern anterior de la dreta i, per això, té com a objectiu recuperar els serveis i la qualitat anterior a la crisi econòmica de 2008-2014, que va reduir els recursos, tenint en compte que la ciutat, a més, no és estàtica. En els últims anys hem fet moltíssimes zones verdes i hem plantat molts arbres, que cal mantindre. Hem adaptat l’esforç econòmic a la realitat actual”. Per això, en paraules del vicealcalde, “hem hagut de fer un esforç pressupostari importantíssim per adequar i tindre un nivell de qualitat acceptable per al manteniment de les zones verdes de la nostra ciutat”.

El regidor ha subratllat la importància de l’apartat del contracte que fa referència a la gestió i poda de l’arbrat de viari perquè, en les seues paraules, “l’eliminació de la contracta específica de l’arbrat de viari va ser un enorme error de l’anterior govern del PP ja que té unes característiques molt especials que no té res a vore amb l’arbrat de jardins. Els arbres dels carrers i places estan sotmesos a una poda molt més agressiva perquè hem d’evitar la interferència amb el pas de persones i vehicles, amb els senyals de trànsit i les façanes dels edificis i, per tant, hem d’adaptar-la a les condicions del dia a dia”.

Característiques de la nova contracta

El nou contracte comportarà el manteniment, neteja, reg i cultiu de vora 2.800.000 metres quadrats de zones verdes de la ciutat. Només els jardins de la Rambleta i el parc adscrit al Campus de Tarongers, d’uns 68.000 metres quadrats, es reserven per a la seua gestió per centres especials d’ocupació o empreses d’inserció social.

A més, la contracta inclourà també el manteniment i cura d’elements inerts com passejos, vials, paviments, espais de socialització canina, jocs infantils, mobiliari o fonts, entre d’altres. Este punt inclou l’atenció als 699 jardins de la ciutat i dels 118.147 arbres existents, així com de les 645 zones infantils (56.976 metres quadrats i 1.806 elements), els 88 equipaments biosaludables (385 elements) i les 45 zones de socialització canina (20.456 metres quadrats).

A partir d’ara, a més, s’inclouen en la contracta servicis com el manteniment dels arbres monumentals i la conservació de l’arbrat viari, que havien desaparegut de les últimes contractes. A més, s’incorporen noves prestacions com l’obertura i el tancament dels parcs i jardins.

El nou contracte comporta un increment del 29% del personal adscrit al servici de manteniment dels espais enjardinats. Així, dels 274 treballadors actuals passarem a 353 persones. A més, el 50% de les noves contractacions que es produïsquen hauran de ser de dones i la nova plantilla que s’incorpore haurà de disposar de formació reglada. Igualment, hi haurà 174 vehicles i 371 peces de maquinària, la totalitat amb etiqueta ECO i el 50%, com a mínim, hauran de ser vehicles elèctrics.

El contracte ascendeix a 21.207.020 euros, el que comporta un increment del 46% respecte als 14.538.808 euros del contracte anterior. L’increment és d’un 36’3% dels espais enjardinats i del 80% de la gestió de l’arbratge viari. Amb este pressupost, el cost unitari per metre quadrat passa de 3’52 euros a 5’54 euros.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: