València celebra el dia gran de les Falles

Les Falles de València 2023 culminen este diumenge amb l’acte central del programa festiu: la cremà de tots els monuments fallers, un acte que posarà punt final a una setmana festiva que ha recuperat enguany tota la participació i la lluentor de les convocatòries prèvies a la pandèmia. Per segon any consecutiu, les cremàs de les diferents falles de la ciutat s’avançaran dos hores sobre l’horari tradicional, i conclouran amb la cremà de la falla gran municipal.
El monument titulat “Cardioversió valenciana”, obra de l’artista plàstica Marina Puche i de l’artista faller Manolo García Lleonart, es cremarà a partir de les 23.00 hores, segons l’horari previst en el programa faller. Prèviament, tots els monuments fallers de la ciutat compliran amb el ritual de les flames, en una imatge i un gest que any rere any repetix i posa de manifest la vocació de renovació i renaixement que definix la festa identitària de València.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha animat la ciutadania i les persones visitants a disfrutar d’estes últimes hores de la celebració, i ha subratllat la singularitat de les nostres festes, que va propiciar el seu reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2016. Tal com recull la institució internacional en el seu reconeixement, “les Falles de València propicien la creativitat col·lectiva i la salvaguarda de les arts i artesanies tradicionals. També constituixen un motiu d’orgull per a les comunitats i contribuixen a forjar la seua identitat cultural i la cohesió social”.

En 2021, l’Assemblea de Presidents de Falles va acordar avançar dos hores les cremàs dels monuments, amb l’objectiu d’afavorir la participació del públic i donar-li major lluïment a l’acte final de les festes. El nou horari es va inaugurar en les Falles de l’any passat, i enguany, de nou, les falles infantils compliran el seu compromís amb el foc: a partir de les 20.00 hores es cremaran les falles infantils de tota la ciutat; i a les 20.30 hores, serà la cremà de la falla infantil guanyadora del primer premi de la Secció Especial. Posteriorment, a les 21.00 hores, serà el torn de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament, “Valencians en dansa”, obra de José Ceballos i Francisco Sanabria.

Una hora després, a les 22.00 hores, arrancarà la cremà de totes les falles de València, a les quals seguirà, a les 22.30 hores, la cremà de la falla guardonada amb el primer premi de la Secció Especial. El moment culminant de tota la setmana fallera tindrà lloc a les 23.00 hores, amb la cremà de la falla de la plaça de l’Ajuntament.

Culmina d’esta manera una setmana festiva que ha recuperat plenament tota la programació, tradicions i participació, i que ha registrat dades històriques d’assistència, després d’uns anys afectats per la pandèmia i els seus efectes.

 

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: