Unides Podem porta de nou al congrés les vulneracions de drets al CIE de València

Els diputats Marisa Saavedra i Ismael Cortés pregunten al Ministeri de l’Interior en relació amb la greu vulneració de drets humans als Centres d’Internament d’Estrangers, i en concret al CIE de València.

El novembre del 2021, el Defensor del Poble, en qualitat de Mecanisme Nacional de Prevenció de la tortura, va realitzar la vuitena visita al Centre d’Internament d’Estrangers de València, prestant especial atenció al tracte dispensat a les persones internes.

Arran d’aquesta visita, es van fer diverses recomanacions i suggeriments, que a data d’avui segueixen sense resposta, així com observacions relatives a tràmits ja oberts en visites anteriors.

Davant la manca d’un Protocol de Prevenció del Suïcidi pròpiament dit, ni una valoració específica de l’estat de salut mental ni del risc suïcida, ni un protocol de tracta, es recomana que es dote el centre d’internament d’estrangers d’un Protocol de Prevenció de Suïcidis i d’un Protocol de Prevenció de Tracta, de conformitat amb allò establert pel Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura

Això és especialment rellevant, atès que el juliol del 2019, es va suïcidar un intern en aquest centre, després d’haver rebut una pallissa a mans d’altres interns. Aquests fets, van ser denunciats, sent sobreseguts, si bé, la interlocutòria va deixar clar que el sobreseïment “no significa” que “l’atenció rebuda per l’intern fos irreprotxable ni que pugui derivar-se alguna classe de responsabilitat”, encara que aquesta no seria de tipus penal . En concret, el tribunal indica que hi podria haver “assistència sanitària incompleta” i “un comportament reprovable d’algun funcionari policial”, per la qual cosa insta a “valorar tot allò que es va poder haver fet i no es va fer” davant d’aquesta situació. La interlocutòria judicial està totalment d’acord amb l’informe del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura.

Així mateix, l’informe recomana que s’instauri als centres d’internament d’estrangers una consulta d’assistència psicològica i psiquiàtrica, d’acord amb allò establert a les normes del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, que s’adoptin mesures per garantir, quan sigui necessari, un servei de traducció presencial, telefònica o telemàtica, que faciliti la comunicació entre el personal sanitari i les persones internes, i que s’eviti el tractament de les persones internes exclusivament amb números.

Les observacions fetes responen a situacions molt greus de vulneració dels drets fonamentals de les persones internes.

Aquest informe coincideix amb una denúncia posada contra aquest Centre d’Internament d’Estrangers per membres de la campanya CIEs No, arran d’una visita realitzada a persones internes al centre, denunciant que van ser escoltats i expulsats del locutori arbitràriament per part d’agents de la policia.

Aquests fets no són aïllats, i es denuncien des de l’any 1985 per diverses organitzacions, a tots els centres de l’estat, demanant-ne el tancament, que acumulen nombroses denúncies i vulneracions de drets fonamentals, i amb almenys 11 persones internes mortes .

Els diputats d’UP pregunten al Govern si té previst prendre mesures en relació amb les recomanacions fetes pel Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura, no només al Centre d’Internament d’Estrangers de València, sinó a tots els centres de l’Estat.

A més, manifesten la seva indignació per les greus violacions de drets humans que es produeixen constantment, l’incompliment de les recomanacions reiterades pel Defensor del Poble i altres organismes de defensa dels drets humans.

Saavedra expressa que “Unidas Podemos entén que aquests centres convertits en presons racistes sense garanties per a persones que no han comès cap delicte han de desaparèixer. L’experiència d’altres països i el tancament dels centres durant la pandèmia demostra que són absolutament innecessaris, i són ineficients pel que fa al final últim, com a mesura cautelar per executar l’expulsió”.

Informació i Foto: Comunicació Unidas Podemos

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: