Una tortuga boba pon 131 ous en una platja de Guardamar del Segura

La Conselleria de Transició Ecològica activa la Xarxa de Varaments per protegir els 131 ous dipositats per una tortuga boba (Caretta caretta) a una platja del terme municipal de Guardamar del Segura.

La posada va ser detectada el dia 26 de juliol per un operari de neteja de la platja, que va avisar el telèfon d’Emergències de la Generalitat, cosa que va permetre posar en marxa la Xarxa de Varaments, que integren la Conselleria al costat de la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic.

Fins al lloc es van desplaçar especialistes en tortugues marines de la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles, de la Universitat Politècnica de València i veterinaris de l´Oceanografic. Quan van arribar, la femella -de 71 x 78 de closca- encara no havia tornat al mar i es va aprofitar per col·locar-li un emissor satèl·lit que permetrà conèixer els seus desplaçaments.

Com que es tracta d’una platja molt utilitzada pels banyistes i atenent les exitoses experiències d’anys anteriors, els experts van decidir traslladar la posada per assegurar-ne la supervivència.

Del total de 131 ous, 100 s’han traslladat a una platja a una zona protegida del Parc Natural de l´Albufera i els 31 ous restants es troben en instal·lacions de la Fundació Oceanogràfic. Dond es mantindran en incubadores amb temperatura i ambient adequats. D’aquesta manera, es diversifiquen les actuacions per aconseguir la màxima supervivència possible dels nounats.

A partir de mitjans de setembre i coordinat pels tècnics de la Conselleria, es posarà en marxa un voluntariat que s’encarregarà de la vigilància del niu (per evitar problemes de predació) fins que neixin les tortugues.

Tots els exemplars que neixin seran traslladats a les instal·lacions de l´Oceanogràfic de València per avaluar-ne l´estat. Posteriorment, 3 o 4 dies després, els que es trobin en bon estat seran alliberats a la mateixa platja de Guardamar del Segura on la femella va instal·lar el seu niu.

La resta es mantindran a l´Oceanogràfic fins que arribin a la mida necessària (aproximadament un any) perquè se’ls pugui instal·lar un emissor via satèl·lit que permeti conèixer la seva adequada reinserció i trajectòria pel Mediterrani.

La Comunitat Valenciana compta amb la participació, a més de les tres institucions que integren la Xarxa de Varamiments, de la Universitat Politècnica de València, que s’encarrega del marcatge satelital de les tortugues, i la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica a través del projecte Life Ip Intemares. En aquest cas també es compta amb col·laboren a la logística l’Ajuntament de València, el Parador Nacional del Saler i la Demarcació de Costes de València.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: