Un total de 20.173 persones de la Comunitat Valenciana estan diagnosticades de Parkinson

Un total de 20.173 persones de la Comunitat Valenciana estan diagnosticades de Parkinson, una malaltia que sol començar al voltant dels 60 anys (el 93% de pacients ja ho ha complert), però pot aparèixer abans. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es suma a la commemoració del Dia Mundial de l’Parkinson, que se celebra cada 11 d’abril, amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones afectades.

El nombre de pacients amb un diagnòstic actiu d’aquesta malaltia ha anat augmentant entre 2015, quan hi havia 19.669 persones diagnosticades, i desembre de 2020 (20.173). Per províncies, al tancament de l’any passat, hi havia 2.156 persones amb diagnòstic de Parkinson a Castelló; 10.556 a València i 7.461 a Alacant.

D’altra banda, de les 20.173 persones amb Parkinson a la Comunitat Valenciana, el 54% eren dones i un 46%, homes.

El Parkinson és una malaltia crònica de el sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva que afecta les cèl·lules nervioses, o neurones, en una part de cervell que controla el to muscular i els moviments (sistema extrapiramidal).

Aquestes neurones, que produeixen una substància química anomenada dopamina, moren o no funcionen adequadament. Normalment, la dopamina envia senyals que ajuden a coordinar els moviments. L’origen de el dany d’aquestes cèl·lules no es coneix amb exactitud i, en part, això explica que el Parkinson sigui una patologia complexa.

La malaltia cursa amb una sèrie de símptomes motors (lentitud de moviments, tremolor, rigidesa, inestabilitat postural) i no motors (trastorns de la son, restrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognitius o problemes psicològics) i és neurodegenerativa. En aquest sentit, és la malaltia neurodegenerativa de major prevalença després l’Alzheimer.

Encara que no existeix una cura, sí que es pot tractar i hi ha diversos fàrmacs que ajuden a millorar notablement els símptomes i la qualitat de vida de l’pacient. En el cas de Parkinson, els especialistes que intervenen en coordinació amb atenció primària (neuròlegs, rehabilitadors, neurofisiòlegs, psicòlegs clínics) formen part dels equips especialitzats que atenen els pacients en un primer nivell.

Per a un tractament avançat de l’Parkinson, es recorre a la cirurgia dels trastorns de el moviment que es porta a terme a l’Hospital Clínic de València i a l’hospital La Fe.

Un altre tractament és la bomba d’infusió que es realitza a l’hospital La Fe, Hospital General Universitari de Castelló, Hospital General Universitari d’Alacant, Hospital General Universitari Elx, hospital Clínic Universitari València i Hospital General Universitari València.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: