Més notícies

Un projecte ibèric cerca cartografiar les violències causades per la indústria extractiva

La Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I ha acollit una jornada centrada en l’anàlisi de les violències extractivistes, un nou concepte que cerca comprendre millor les formes de violència dirigides contra la naturalesa o contra les persones causades per les activitats extractives. Es tracta d’un concepte encunyat per Kristina Sehlin MacNeil, codirectora del Centre d’Estudis Sami de la Universitat d’Umeå, a Suècia, que ha intervingut durant l’esdeveniment de l’UJI.

Aquestes formes de violència directa, estructural o cultural inclouen la contaminació de sòls, aigües i aire, els impactes sobre la salut, les amenaces i assassinats, la corrupció o les pràctiques d’enginyeria social o «contrainsurgència suau». Precisament per a entendre millor aquestes formes de violència s’ha llançat l’Observatori Ibèric de la Mineria (MINOB), una iniciativa de ciutadania ambiental posada en marxa amb el suport del Ministeri de Drets Socials i l’Agenda 2030 pel Centre de Sabers per a la Sostenibilitat.

El MINOB, en la presentació del qual ha intervingut el director general de Polítiques Palanca per al Compliment de l’Agenda 2030, Gabriel Castañares, recopilarà observacions georeferenciades de les vulneracions de drets socials i mediambientals causats per la indústria extractiva. Per primera vegada, es disposarà de manera sistemàtica de les evidències existents sobre cada cas. Actualment, estan en elaboració els 100 primers casos d’Espanya i Portugal, entre els quals s’inclouen ja casos d’Andalusia, Aragó, Astúries, la Comunitat Valenciana, Extremadura i Galícia.

La intenció és que aquesta base de dades puga contribuir a les funcions d’inspecció i control de les administracions públiques i les forces de seguretat, així com a un millor coneixement sobre els impactes causats per la mineria per part de les institucions, els mitjans de comunicació, les ONG, els moviments socials i les comunitats locals afectades. De fet, MINOB comptarà un sistema de monitoratge i alerta primerenca per a detectar, situar en el mapa i denunciar vulneracions i males pràctiques, facilitant així l’exercici i la defensa dels drets ambientals i contribuint a mitigar les asimetries existents entre les comunitats afectades i el sector.

La base de dades de l’Observatori Ibèric de la Mineria pot consultar-se en http://www.minob.org.

Informació i Foto: UJI

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint