Un projecte d’investigació europeu sobre fibrosi quística infantil de La Fe rep el premi Innova Salute 2017

Informació i Foto: http://www.gva.es

El projecte europeu meva Cystic Fibrosis Application (MyCyFAPP) coordinat per l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital La Fe (IIS La Fe) ha rebut recentment un premi internacional denominat “Innova Salute 2017” que reconeix cada any innovacions en el camp de la salut i el benestar.

Implicar els nens i nenes en la seva cura i ajudar-los a entendre la importància de mantenir un bon estat nutricional ha estat des de sempre un desafiament. Per als pacients que pateixen una malaltia crònica com és la fibrosi quística és molt important que entenguin la seva patologia i que comprenguin que un bon estat nutricional pot contribuir a millorar el seu benestar i el pronòstic de la seva malaltia.

L’objectiu d’aquest projecte és desenvolupar un model de càlcul de la dosi d’enzims pancreàtics personalitzat per a cada pacient ajustat a cada àpat. De la mateixa manera persegueix trobar una manera de que els nens i nenes comprenguin la importància de la nutrició a través d’un joc-APP.

El joc estarà disponible per als menors de dotze anys que participen en l’assaig clínic que començarà a finals d’any. L’assaig es desenvoluparà de manera simultània en sis centres europeus: Hospital la Fe (València, Spain) l’hospital Ramón i Cajal (Madrid, Spain), el Hospedale Maggiore Policlinico de Milano (Italia) l’Hospital de Santa Maria de Lisboa (Portugal) uz Leuven (Belgium) and University Medical Center de Rotterdam (The Netherlands).

Com explica la doctora Carmen Ribes, coordinadora del projecte i de la unitat de Fibrosi Quística Infantil de l’Hospital La Fe: “El projecte va en la línia de les noves tendències de salut que potencien l’autogestió de les malalties amb el que s’aconsegueix una major implicació dels pacients i s’obté així millor resposta als tractaments i una millor qualitat de vida ”

“Als nens els encanta jugar, explica Imaginary, un dels socis del projecte i el principal responsable del desenvolupament del joc, per aquest motiu des del principi vam tenir clar que la manera de motivar-era a través d’un joc que combinés diversió i un disseny atractiu visualment amb un contingut pedagògic “.

En el projecte ha estat fonamental l’aportació de l’Institut Universitari d’Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament la Universitat Politècnica de València, responsable dels estudis de digestió in vitro. Aquesta col·laboració ha permès l’anàlisi de l’absorció de nutrients i del desenvolupament de l’aplicació que es posarà al servei dels i les professionals de la salut per poder realitzar el seguiment de la informació que els pacients bolcaran en l’APP preparada per al càlcul enzimàtic .

Tenint cura de l’avatar

L’avatar, protagonista del joc, és un simpàtic monstre que necessita alguns cures bàsiques com una bona alimentació, dormir, hàbits higiènics, practicar esport, etc. i els jugadors són els responsables del seu benestar.

A mesura que es desenvolupa el joc, els nens aprenen a entendre les seves pròpies necessitats i es familiaritzen amb els principals macronutrients dels aliments com els carbohidrats, les proteïnes o els greixos.

El futur de la fibrosi quística pediàtrica

En el marc de les jornades “La teva Hospital Investiga per a tu” que s’organitzen des de l’Institut d’Investigació Sanitària de La Fe s’han presentat recentment els últims avenços en els tractament de fibrosi quística. Aquestes dades han estat aportats pel grup de recerca de malaltia celíaca i immunopatologia digestiva i la Unitat de Fibrosi Quística de l’Hospital de l’Hospital La Fe. A més, professionals de la investigació i medicina han explicat a pacients i associacions les últimes tècniques en el maneig de eines digestives i nutricionals i els resultats preliminars del projecte MyCyFAPP que iniciarà els assajos clínics a finals d’aquest any.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: