Un naturalista troba exemplars de cogullada montesina al paratge natural les Moles del parc natural del Túria

Un parell d’exemplars de cogullada montesina (Galerida theklae) han estat descoberts al paratge natural de les Moles, dins del parc natural del Túria, pel naturalista Ignacio Encabo, que va aconseguir fotografiar-los el 5 de novembre passat.

Es tracta d’una mena d’ocell de la família Alaudidae, autòctona del nord d’Àfrica (des del Marroc fins a Etiòpia) i la península ibèrica. Habita en espais oberts, com praderies i matolls a zones àrides. La població global s’estima entre 2.900.000 i 4.000.000 exemplars.

És un alàudit de mida petita, de plomatge terrós per sobre i blanc per sota, amb el pit amb llistes fosques ben marcades. És força semblant a la cogullada comuna, encara que és una mica menor (15-17 cm de llarg). El bec és més curt, i les plomes de la cua són d’un color rovellós en contrast amb el bisbet que és marró (mentre que a la comuna no hi ha contrast).

Està inclòs a l’Annex I de la Directiva Aus com a espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat, per tal d’assegurar-ne la supervivència i la reproducció en la seva àrea de distribució.

L’ocupació de noves àrees, com la de les Moles, és deguda al desenvolupament d’erials i zones de matoll després de l’abandonament de cultius. La importància d’aquesta troballa és que les desaparicions més notables d’exemplars d’aquesta espècie s’han produït en zones de matoll de la franja mediterrània, com a conseqüència de la urbanització, la creació de noves àrees de cultius o les reforestacions.

La cogullada ve a engrossir la llista de la fauna del paratge: teixons, guineus, esquirols, eriçons, llebres, pit-rojos, xotacabres i abellerols, entre d’altres, una diversitat de fauna que, juntament amb la flora i els elements històrics (les parets de pedra en sec, els refugis de pastor i les trinxeres de la guerra civil), van justificar la protecció del paratge natural i la seva inclusió al Parc Natural del Túria.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: