Un estudi revela el limitat coneixement entre estudiants universitaris espanyols sobre la teoria de l’evolució

L’evolució és el procés que permet explicar la diversificació dels organismes i, per tant, la teoria evolutiva resulta central en biologia, si bé la seva influència i projecció s’estenen per altres disciplines com la medicina, la psicologia, les ciències socials o les diferents àrees que estudien la vida, i fins i tot es desenvolupa en matèries com la filosofia i les ciències polítiques.

No obstant això, malgrat estar considerada com un dels majors èxits científics de la història intel·lectual de la humanitat per ser una peça clau de coneixement en les nostres societats per comprendre el món en què vivim i la nostra posició en la naturalesa des que Darwin parlés de ella en l’origen de les espècies, la teoria de l’evolució segueix generant polèmica dins de certs grups socials.

Tot i ser tan sòlida i basada en l’evidència com qualsevol altra teoria científica notable, encara són bastants les persones que rebutgen la importància que té la teoria de l’evolució per a la humanitat.

Per conèixer millor el grau de coneixement i acceptació que existeix de la teoria de l’evolució a Espanya, un grup d’investigadors de diverses universitats i centres de recerca, entre els JOSEFA_ANTON que figura la catedràtica d’Universitat d’Alacant Josefa Antón, han portat a terme un estudi entre estudiants de tercer curs de quatre programes de grau acadèmic -Química, Filologia Anglesa, Història i Biologia-, de deu universitats públiques espanyoles.

Els resultats d’aquesta investigació, que acaben de ser publicats a la revista PLoS ONE, “apunten que, si bé l’acceptació d’aquesta teoria entre els estudiants va demostrar ser relativament alta (87,2%), és preocupant el baix coneixement que tenen sobre ella amb una nota de 5,4 sobre 10 “, explica la investigadora de la Universitat d’Alacant (a la imatge).

La investigadora coordinadora de l’obtenció de les dades en la UA, Josefa Antón, assenyala que “aquest resultat apunta que cal reforçar l’ensenyament dels aspectes centrals de l’evolució en etapes primerenques de la formació, abans que els estudiants triïn entre en Ciències o Humanitats “.

D’altra banda, l’anàlisi estadística dut a terme en l’estudi revela que el coneixement de la teoria evolutiva entre els estudiants de Biologia és més gran que en les altres tres especialitats. “Això s’explica parcialment pel pes relatiu dels temes evolutius dins dels seus plans d’estudis, la qual cosa ens suggereix que un augment en el nombre d’hores dedicades a aquest tema podria tenir una influència directa en el coneixement que tenen els estudiants sobre el mateix “, assenyala Inés Álvarez, investigadora de l’CSIC en el Real Jardí Botànic.

Revisar els currículums

Davant d’aquesta situació, l’investigador principal de l’estudi, el professor de la Universitat de Vigo Emilio Rolán, apunta que “la solució és complexa i no es resol d’un any per l’altre, però això sí, cal començar a fer alguna cosa com, per exemple, canviar radicalment la matèria que s’imparteix de biologia “. En aquest sentit, explica Rolán, “caldria revisar els conceptes sobre l’evolució en els currículums docents de Primària, Secundària i Batxiller”.

La investigació recorda que altres estudis han demostrat que el nivell d’acceptació i coneixement de la teoria entre els ciutadans pot variar considerablement entre països i grups, de manera que investigar les causes d’aquestes variacions, així com els mitjans per millorar els nivells d’acceptació i coneixement de l’evolució, es pot considerar un aspecte important en el camp de l’educació.

A Espanya, considerat un país industrialitzat -figura en el lloc 13è en el rànquing mundial de l’PIB-, el coneixement sobre la teoria de l’evolució és escàs i, com que no hi ha un grup social especial reticent a abraçar aquesta teoria, el problema rau en el camp educatiu, al no incloure la teoria de l’evolució adequadament en el pla d’estudis en l’ensenyament a Primària i Secundària. Un factor clau resideix a començar a formar el professorat d’aquests nivells des de l’àmbit científic o acadèmic en aquesta matèria perquè puguin impartir la teoria evolutiva de forma adequada a cada nivell.

metodologia

Per realitzar aquest estudi, els investigadors han utilitzat com a eina de mesura la més utilitzada fins a la data per avaluar l’acceptació de l’evolució, la Mesura d’Acceptació de la Teoria de l’Evolució (MAT) l’ús, enfront d’altres eines, permet comparar els resultats amb altres estudis semblants i els qüestionaris de l’Examen de coneixement de l’Evolució (KEE) per avaluar el grau de coneixement conceptual de la teoria evolutiva.

La investigació es va realitzar durant l’any acadèmic 2018-19 entre 1.050 estudiants de deu universitats públiques: Universitat d’Alacant, Universitat de Vigo, Universitat Autònoma de Madrid, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Santiago de Compostel·la, Universitat de Sevilla, Universitat de Granada , Universitat de Salamanca, Universitat de València, i Universitat de les Illes Balears.
Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: