Un estudi de la UA analitzarà la incidència de la Covid-19 en les pràctiques gastronòmiques

És un fet constatable que les vendes d’aliments s’han disparat tant en els supermercats com en la venda en línia. La cervesa, el llevat seca, la llet, les olives i les espècies es troben encapçalant la llista dels aliments més venuts. Els no peribles com arròs, llegums o pastes també figuren entre els preferits pels consumidors així com la tonyina en conserva i les xocolates.

L’aïllament social i les mesures de contenció pensades per alentir la propagació de la Covid 19 han alterat per complet les rutines diàries dels espanyols. Aquest canvi d’hàbits ha estat molt acusat en el terreny de l’avituallament domèstic i en el de l’alimentació. Els consumidors desenvolupen a casa les activitats que resulta impossible realitzar al carrer, així mateix, el tancament de bars i restaurants està fent que més que mai es cuini a les llars. A què podria considerar-se el temor inicial davant un suposat desproveïment, pot haver passat una nova predisposició davant la gatronomía, una nova preocupació per la salut i una nova percepeción de l’alimentació.

Sota aquestes premisses, la Càtedra Carmeta d’Estudis de l’Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant i el Centre de Gastronomia de la Mediterrània UA-Dénia (GASTERRA) han elaborat un qüestionari a partir d’el qual s’examinarà la tendència en els hàbits de consum i les pràctiques culinàries durant la pandèmia de l’Coronavirus

Un dels principals objectius de l’estudi “és analitzar si s’ha produït una transformació en la percepció de la ciutadania sobre temes alimentaris, així com en quina mesura s’estan cuinant plats tradicionals i consumint productes de proximitat durant la COVID19”, explica Josep Bernabeu, promotor de la iniciativa al costat de la també professora de la UA, María Tormo. “Pretenem obtenir informació sobre com està incidint el confinament en els hàbits de consum i culinaris i quins aspectes gastronòmics estan tenint més rellevància”, assegura el catedràtic d’Història de la Ciència i director de la Càtedra Carmencita i de GASTERRA.

L’estudi també pretén detectar si s’ha operat canvis de precepción en qüestions com el treball que realitzen productors, agricultors i ramaders, la necessitat de consum de productes ecològics o la importància de comprar a mercats o botigues de proximitat.

De la mateixa manera pretén recaptar dades sobre si la COVID19 ha generat un impuls cap al autoabastiment amb l’elaboració pròpia de productes com el pa o el desig de disposar d’un hort urbà.

Igualment, l’estudi incideix en la importància d’una alimentació saludable, una de les preocupacions que més han circulat per les xarxes aquests mesos, a causa de l’augment de pes derivat d’un consum desproporcionat i la manca d’exercici. En el qüestionari insisteix en la importància de les tradicions culinàries per millorar els hàbits alimentaris.

La participació en l’enquesta és lliure i està oberta a tota la ciutadania. Es pot fer a través del enllaç: https://bit.ly/2yPhn2M

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: