Un de cada tres nens i nenes entre 12 i 14 anys de la Comunitat Valenciana presenta excés de pes

Un de cada tres nens i nenes d’entre 12 i 14 anys de la Comunitat Valenciana presenta excés de pes (sobrepès i obesitat), mentre que als 6 anys s’observa en un de cada quatre nens i nenes, segons dades del Full de Seguiment Infantil, que permet conèixer l’estat de salut dels nens i nenes de la Comunitat Valenciana atesos al sistema sanitari públic.

En concret, el 23,2% presenta excés de pes (sobrepès i obesitat) als tres anys, xifra que augmenta als 6 anys (25%), i continua incrementant-se fins als 12 anys, on s’assoleix la màxima prevalença (33,9%), per baixar als 14 anys (28,7%).

La prevalença del sobrepès és més gran en les nenes que en els nens als 3 anys (25%) i als 6 anys (15,6% enfront del 13,2%), mentre que als 12 anys ja és menor en nenes (18,5%) que en nens (20,2%).

Pel que fa a la prevalença de l’obesitat, per a totes les edats és inferior a les nenes que als nens, especialment als 6 (8,8% enfront del 12,3%) i 12 anys (12,3% enfront dels 16, 7%).

Aquestes dades recollides al full de seguiment provenen dels exàmens de salut escolar realitzats en edats clau (3, 6, 12 i 14 anys) per l’equip pediàtric que atén el nen o nena habitualment al seu centre de salut.

Aquestes xifres de la Comunitat Valenciana són inferiors a les obtingudes per a Espanya a l’informe Aladino (Alimentació, Activitat física, Desenvolupament infantil i Obesitat) de l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició. Segons dades d’aquest informe, la prevalença de l’excés de pes (sobrepès o obesitat) entre els escolars dels dos sexes entre 6 i 9 anys a Espanya és de 40,6%. En concret, el sobrepès observat és del 23,3% i l’obesitat se situa al 17,3%.

L’excés de pes a la infància és un predictor de mala salut a l’edat adulta, augmentant el risc de patir, entre altres, diabetis de tipus 2, hipertensió, alteracions musculoesquelètiques o psicosocials, a més d’afavorir l’obesitat i patologies relacionades a l’edat adulta.

Pel que fa a l’obesitat infantil, el Pla de Salut de la Comunitat Valenciana és l’eina estratègica de planificació i programació de les polítiques de salut. Aquest instrument compta amb diferents línies de treball referides a la seva prevenció, amb actuacions concretes dutes a terme des de ladministració, comptant amb la participació de la ciutadania.

Entre aquestes mesures, hi ha la monitorització de l’obesitat infantil, a través del registre en la història de salut (Full de Seguiment Infantil) de l’índex de massa corporal i, si escau, el diagnòstic corresponent per a sobrepès o obesitat.

Menús escolars

Altres actuacions són els programes adreçats al foment de lalimentació mediterrània i de proximitat. Un daquests programes és el davaluació i foment de la qualitat nutricional de loferta alimentària en centres escolars.

Els darrers resultats disponibles de l’avaluació dels menús servits en 377 centres escolars de la Comunitat Valenciana mostren que el compliment d’aquests menús per a l’oferta de peix, llegums i plats precuinats és elevat, encara que queda marge de millora per a la fruita fresca i verdures.

249 municipis promouen la salut a través de Xarxasalut

Posada en marxa el 2018, Xarxasalut és una xarxa de municipis compromesos amb la salut a la Comunitat Valenciana, que permet treballar de manera conjunta des de l’administració autonòmica i local. Un dels objectius és subvencionar projectes relacionats amb bones pràctiques i cura de la salut, com ara el foment d’una alimentació saludable i l’exercici físic.

Actualment un total de 249 municipis de la Comunitat Valenciana formen part d’aquesta xarxa. Per províncies, 54 municipis de Castelló, 75 d’Alacant i 120 de València.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: