Turisme analitza amb el sector de Benidorm la situació del mercat laboral a l’hostaleria i el turisme i la manca de personal qualificat

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha inaugurat la jornada de debat ‘El factor ocupació i la formació en la competitivitat de les empreses turístiques’, impulsada per Turisme Comunitat Valenciana, juntament amb el vicepresident de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Bany Marhuenda.

Es tracta de la tercera trobada que se celebra a la Comunitat Valenciana, després de les jornades de València i Castelló, i que reuneix representants d’empresariat, treballadors i treballadores i administracions públiques, l’objectiu de les quals és analitzar la situació del mercat laboral a l’hostaleria i el turisme, així com les dificultats en la contractació de professionals qualificats.

Colomer ha agraït “la participació en aquesta jornada d’empresaris, sindicats i tots els actors que són rellevants a l’hora de compartir una reflexió sobre un problema que té el sector”, ha assenyalat per a qui “la manca de mà d’obra no és en exclusiva de l’hostaleria i del turisme, sinó que transcendeix altres àmbits de l’economia”.

El titular de Turisme ha reiterat que “aquesta qüestió l’hem d’afrontar des de tres prismes diferents: les condicions laborals, la formació i el prestigi de les professions del sector”. En aquest sentit, ha manifestat que “és important actualitzar els convenis laborals”, ja que, segons ell, és “un sector delicat i sensible”.

Colomer ha recordat que “Castelló i València no tenen conveni col·lectiu i Alacant sí, que també cal anar renovant”.

En aquesta línia, ha advocat per “avançar en el diàleg i el consens, perquè una societat que acorda és una societat que progressa”. De la mateixa manera, Colomer ha posat èmfasi en l’aposta per l’excel·lència en la formació i ha apuntat que “la Xarxa de Centres de Turisme (CdT) de la Comunitat Valenciana ha iniciat una reflexió per reubicar la nostra proposta de valor amb noves iniciatives formatives i de qualitat”.

Un altre dels aspectes que ha assenyalat Colomer que és el “reconeixement i prestigi social”. Colomer s’ha mostrat partidari d'”avançar en el reconeixement públic i social” i ha assenyalat que “les ofertes de treball s’han d’ajustar a la realitat de les empreses, tenint en compte aspectes com ara, com pot afrontar un mil·lenial la professió” .

El secretari autonòmic és conscient que “no hi ha respostes clares i contundents per resoldre el problema”, però sí que admet que “estem en un debat per repensar l’atractiu que té aquesta professió, no només és una qüestió econòmica, hi ha un salari emocional a tenir en consideració”.

Per la seva banda, el vicepresident de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Baño Marhuenda, ha manifestat que “aquesta pandèmia ens ha d’ajudar a posar els peus a terra i ser més humils” i que “comprometre’ns amb un sector fonamental com és el turisme”.

Programa de la jornada a Benidorm

El director general de Turijobs, Xavier Martín, ha ofert una ponència sobre la situació a l’ocupació turística, element clau per a la competitivitat i ha tingut lloc la primera mesa de debat, en què han participat la presidenta de l’Associació provincial d’Empresaris de Hostaleria d’Alacant (APHEA), Maria del Mar Valera; la secretària general de serveis Comissions Obreres (CCOO) d’Alacant, Patricia Carrillo; representant de la Unió General de Treballadors (UGT) del Sector d’Hostaleria, Manuel Ramón; així com representants de Hosbec.

La segona taula de debat, moderada pel director general de Turisme, Herick Campos, ha girat al voltant de la formació i la inserció laboral, i hi han participat, la directora general d’Ocupació i Formació de Labora, Rocio Briones; el subdirector general de Formació Professional, Joan Sarrión; la responsable del Programa PICE a la Cambra de Comerç d’Alacant, Pilar Santacruz i l’hostaler de Terrassa Sotavent de Guardamar del Segura, Carmel Juan Reina, que ha exposat el seu cas com a èxit d’inserció.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: