Trobats noves restes de ceràmica i ossos al jaciment del Torrelló d’Almassora

Informació i Foto: http://www.almassora.es

L’Ajuntament d’Almassora ha reprès l’activitat arqueològica al jaciment del Torrelló del Boverot, després de 16 anys sense realitzar excavacions. Aquest projecte té com a objectiu aprofundir en la base de la muralla que envolta l’antic poblat per determinar exactament la data de construcció. Tot i que actualment els experts estimen que va ser erigida durant el segle III a. de C., no hi ha dades que permetin delimitar aquesta informació.
Durant la primera jornada de treball, els responsables de l’excavació s’han trobat restes de ceràmiques d’entre el segle III i II a. de C., pertanyents a objectes quotidians com plats o vasos, alguns d’ells amb gravats. També ha reunit diversos fragments d’ossos d’animals que formaven part del bestiar i d’aus per al consum domèstic dels habitants de l’assentament.
L’alcaldessa, Merche Galí, i la primera tinent d’alcaldessa, Susanna Nicolau, han visitat al costat del arqueòleg municipal, Gerardo Clausell les excavacions. “Aquesta intervenció permetrà aprofundir en els estrats més baixos de la muralla i crear una línia cronològica d’esdeveniments que van afectar al poblat d’acord amb la informació continguda en cada capa”, ha explicat el tècnic.
Per la seva banda, la regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, ha avançat que “els arqueòlegs preveuen que, en aquest tram del mur o en altres que estudiarem properament, apareguin elements com columnes o torres que enriqueixin les dades que tenim en relació a la història l’assentament, un dels més importants del País Valencià i un autèntic actiu turístic per Almassora “. L’edil també ha confirmat que les restes de pedres de la muralla caigudes durant els successius esfondraments seran conservats per “plantejar una reconstrucció de la muralla o restituir aquells trams més danyats”, una actuació que el consistori deixaria per a més endavant.
De moment, aquesta excavació compta amb un pressupost de 15.000 euros, que se sumen els prop de 8.000 euros que l’executiu local va destinar el 2016 a consolidar les restes del jaciment. Els treballs, que duraran fins a finals de novembre, suposaran l’excavació d’una zanaja de gairebé tres metres de profunditat, que recorrerà 10 metres en paral·lel a la paret i tindrà quatre metres d’ample.
Cal recordar que l’última excavació realitzada al Torrelló del Boverot va tenir lloc en l’any 2001. Posteriorment, el Consell va pagar una consolidació de part dels murs de l’assentament, que es va dur a terme l’any 2012. Davant el risc de despreniments, va ser l’Ajuntament d’Almassora el que va assumir la conservació de les restes l’any passat.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: