Tres projectes dels departaments de Salut del Peset, General de Castelló i la Plana han estat inclosos en el catàleg de Bones Pràctiques en el SNS

Tres projectes dels departaments de Salut València-Doctor Peset, el Departament de Salut de Castelló i el de La Plana han estat reconeguts i inclosos en el catàleg de Bones Pràctiques en el Sistema Nacional de Salut (SNS) del Ministeri de Sanitat, Consum i benestar Social.

La convocatòria per optar a aquest reconeixement es va llançar a l’abril de 2019, i ara s’ha publicat la resolució d’aquelles candidatures que han estat seleccionades com Bones Pràctiques de l’SNS. En aquesta edició, els professionals o equips assistencials dels centres sanitaris podien presentar projectes a tres estratègies de Bones Pràctiques en el SNS: Atenció a l’Part i Salut Reproductiva, Salut Sexual i Actuació sanitària enfront de la violència de gènere.

En total, s’han reconegut 24 projectes de 12 comunitats autònomes en les tres estratègies, dels quals tres dels projectes són de la Comunitat Valenciana.

Programa de Salut Sexual i Reproductiva de l’Peset

En el Departament de Salut de València-Doctor Peset ha estat reconeguda la iniciativa ‘Impacte d’un programa de salut sexual i reproductiva en el col·lectiu de dones amb patologia mental severa-moderada’.

Aquest programa, que va començar a funcionar a l’octubre de 2014 al Centre de Salut Sexual i Reproductiva Font de Sant Lluís i continua actiu en l’actualitat, pretén promoure la salut sexual-reproductiva des de l’àmbit sanitari en el col·lectiu de dones amb patologia mental severa -moderada, un col·lectiu vulnerable en què s’ha detectat un major nombre d’IVE (interrupció voluntària de l’embaràs), menor ús de mètodes anticonceptius efectius i pitjors resultats perinatals.

Les dones, que tenen una edat mitjana de 31,8 anys, són remeses a el programa des de la Unitat de Salut Mental d’Adults de el Centre de Salut Font de Sant Lluís. L’equip de professionals que porta a terme el programa realitza intervencions psicoeducatives basades en entrevista motivacional en dones amb patologies mentals com esquizofrènia, trastorn bipolar, trastorn de personalitat, depressió i altres.

Projectes de Salut Reproductiva

En el Departament de Salut de Castelló ha estat reconegut el projecte Matronatació en gestants ia l’hospital de La Plana la implementació a de l’ús de l’aigua durant el procés obstètric.

El projecte de Matronatació per a gestants ha estat liderat per les llevadores i està implantat en tot el Departament de Salut de Castelló, per la qual cosa poden accedir a aquesta pràctica totes les dones embarassades de tots els municipis sota la coordinació de les 16 llevadores d’Atenció Primària que cobreixen l’assistència en els 23 centres de salut. La matronatació s’ofereix a les dones embarassades entre les 28 i les 41 setmanes de gestació que no presentin contraindicacions per a la seva pràctica.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Patronat d’Esports de l’Ajuntament de Castelló, de la Universitat Jaume I de Castelló i dels ajuntaments de l’Alcora i Benicàssim, que ofereixen els seus piscines per a la pràctica d’aquesta activitat.

Així mateix, la pràctica “implementacion d’l’ús d’l’aigua durant el procés de el part a l’Hospital Universitari La Plana” és un projecte liderat principalment pel col·lectiu de llevadores, i que ha tingut el suport fonamental de obstetres, pediatres, TCAI i equip directiu,

A la pràctica publicada es descriu l’evidència científica que existeix respecte a aquest tema, el treball que s’ha realitzat per poder implementar aquesta pràctica de forma segura i també es publica el protocol d’Ús de l’Aigua, que està avalat per la Unitat de Qualitat i seguretat de l’Hospital, així com una descripció dels resultats obtinguts.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: