Transició Ecològica reintrodueix exemplars de galàpag europeu en cinc enclavaments de l’Albufera

El projecte de reintroducció de la galàpaga europea a l’Albufera promogut per la conselleria de Transició Ecològica ha aconseguit que la població d’aquesta espècie s’estableixi en 5 dels 6 enclavaments d’intervenció seleccionats.

El director general de Medi Natural, Julio Gómez, ha participat en l’alliberament d’una vintena de tortugues d’entre 1 i 2 anys a la tanca d’aclimatació ubicada al Tancat de l’Illa, dins del Parc Natural. Gómez ha explicat que “la restauració d´enclavaments, antigament ocupats per arrossars, possibilitaria ara la recuperació d´aquesta espècie que va arribar a extingir-se el segle passat”.

La Conselleria ha alliberat fins ara 277 exemplars de tortuga europea i 35 de tortuga leprós en sis zones pertanyents a cinc municipis. Concretament es tracta de Tancat de l’Illa i l’Ullal de Baldoví, totes dues a Sueca, Tancat de la Pipa, a València, Tancat de Milia, a Sollana, La Llacuna, a Algemesí, i la Sèquia Senillera, ubicada a Albalat de la Ribera.

“La selecció d’àrees ha anat precedida de la renaturalització ambiental per assegurar la presència d’invertebrats aquàtics i vegetació submergida, l’absència de tortugues exòtiques i la diversitat d’ambients adequats per a la hibernació i la posada”, ha indicat el director de Medi Natural.

Tot i que les primeres experiències de reintroducció de l’espècie de tortuga europea daten del 2007, és el 2017 quan es decideix donar un impuls al projecte amb el ‘Pla d’actuacions per a l’establiment d’E. orbicularis a l’àmbit del Parc Natural de l’Albufera ‘.

Els resultats demostren que la galàpaga europea es pot aclimatar, reproduir i créixer al Parc Natural de l’Albufera. No obstant això, el projecte preveu ampliar les zones d’actuació a quatre nous enclavaments -el Tancat de la Ratlla, la Reserva del Racó de l ‘Olla, el Tancat de Malta, i el tram final del Barranc de Xiva- i acostar-se als 200 exemplars alliberats a l’any per dissipar dubtes sobre l’autosuficiència de les poblacions.

Per incrementar la cria en captivitat i posterior alliberament, s’augmentaran les instal·lacions d’engreixament inicial, així com d’aclimatació de juvenils als punts d’alliberament.

Aquest projecte s’executa en col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (Ministeri per a la Transició Ecològica), Acuamed, la Fundació Oceanogràfic i Acció Ecologista Agró.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: