Transició Ecològica presenta una estratègia per conservar la biodiversitat i assolir el 50% del territori protegit el 2030

L’Estratègia de Biodiversitat de la conselleria de Transició Ecològica es marca com a objectiu arribar al 2030 amb el 50% del territori de la Comunitat Valenciana protegit per assegurar la biodiversitat, a través de la conservació dels hàbitats i ecosistemes.

La consellera Mireia Mollà, amb la secretària autonòmica, Paula Tuzón, ha presentat aquest matí les línies mestres de l’estratègia que compta amb 6 metes, desglossades en 24 línies d’actuació i 97 accions concretes.

“Comptem amb elements suficients per dir que som un territori, a nivell estatal i europeu, destacat en matèria de biodiversitat”, ha assegurat Mollà, en referència al mapeig de flora i fauna i als règims de protecció. El 45% del territori de la Comunitat Valenciana i el 53,7% del mar adjacent compta amb alguna figura de protecció. Els indicadors, a més, col·loquen el territori valencià per sobre de la mitjana en presència de fauna i flora; acull el 53% dels vertebrats d’Espanya i el 25,6% de la flora europea.

L’estratègia valenciana, que es conjuga amb l’europea, es marca entre les prioritats actualitzar els models de gestió, sobretot al medi marí, amb una bateria d’actuacions alineades amb la declaració signada a la I Cimera Mediterrània pel Medi Ambient i el Clima que va reunir les comunitats autònomes per on discorre el corredor de cetacis del Mediterrani.

Així mateix, advoca per renaturalitzar les zones urbanes per assolir el 5% de protecció pendent i atribuir el deure de conservació no només al medi rural sinó també a les ciutats. El text reconeix la biodiversitat com un bé social comú que obliga a l’existència d’una coresponsabilitat en la seva conservació, així com en l’ús i la gestió dels hàbitats de les espècies silvestres.

En aquest sentit, la titular de Transició Ecològica ha incidit que l‟estratègia necessita l‟actuació coordinada de les administracions, les institucions i les persones per fer-la possible. El component coordinat i social vertebra bona part dels objectius de l’estratègia de biodiversitat que persegueixen optimitzar la governança i la gestió, involucrar els diferents agents en la conservació i millorar la comunicació social.

La consellera ha assenyalat la biodiversitat com una de les grans aliades en un context com el Mediterrani, epicentre de l’emergència climàtica: “Hem de ser conscients que la biodiversitat ens proporciona un estat de conservació del medi natural sense comparació”.

La secretària autonòmica, Paula Tuzón, s’ha referit al nou paradigma que “integra la gestió de la biodiversitat dins dels compromís socials i econòmics”, a través d’un desenvolupament sostenible que fomenti l’equilibri entre la protecció de la biodiversitat i el benestar de les pesones.

Sobre això, Mireia Mollà ha al·ludit a l’avaluació periòdica no només per incloure els impactes de les activitats ‘per se’ sinó, també els que viurem per la nostra condició de territori vulnerable davant del canvi climàtic.

Finalment, la consellera de Transició Ecològica ha subratllat que “som els reis de la biodiversitat”, de manera que tenim l’obligació d’”anar més enllà i transmetre la feina per ser factor multiplicador per a altres territoris”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: