Transició Ecològica coneix el servei de gestió de bioresidus i la xarxa global informatitzada d’ecoparcs de la Font de la Figuera

El secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, i el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, han visitat el municipi de Font de la Figuera per conèixer el servei de gestió de bioresidus descentralitzat i la xarxa global informatitzada d’ecoparcs. La jornada s’emmarca dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es commemora aquests dies.

El municipi de la Font de la Figuera, que forma part de la Mancomunitat de recollida La Costera-La Canal, ha estat beneficiari de 417.785,61 euros de fons MRR de reconstrucció per avançar en la millora de les recollides separades en origen a través, en aquest cas, de nous models de recollida separada porta a porta o de contenidors informatitzats.

El municipi desenvolupa des de fa uns anys un model descentralitzat de recollida i autocompostatge, amb l’objectiu de reduir les quantitats de bioresidus que es destinen a planta de tractament centralitzada final, de manera que es fomenten els principis de proximitat i autosuficiència en la gestió de bioresidus .

A més, les famílies adherides a aquest model d’autocompostatge obtenen un descompte econòmic de les taxes per gestió de residus, que pot arribar a ser fins al 50% de la factura.

El model es basa en l’Ordre 18/2018, de 15 de maig, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es regulen les instal·lacions de compostatge comunitari a l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, pionera a nivell estatal, i que moltes àrees de gestió de residus de la Comunitat s’han acollit per fomentar la reducció en origen de la gestió de bioresidus, de la mà de la Generalitat i el conveni d’aquesta amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx .

Així mateix, Candela i Piquer, acompanyats per Vicent Muñoz, president del Consorci de residus COR-V5 i alcalde de la Font de la Figuera, han visitat el nou ecoparc fix informatitzat del municipi, mitjançant el qual els veïns i veïnes del consorci es poden descomptar imports econòmics addicionals de la taxa de gestió per les aportacions separatives a través dels ecoparcs.

Aquest és un model que ha esdevingut ratificat com a bona pràctica a nivell estatal a la llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, provinent de manera pionera com un model autonòmic del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, Decret del Consell de 5 dabril de 2019, PIRCVA2019.

Al llarg del 2021, més de 50.000 famílies del COR-V5 (que engloba les comarques de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, el Canal de Navarrés i la Vall de Cofrentes-Aiora) van obtenir algun tipus de bonificació econòmica per la col·laboració als sistemes de compostatge de proximitat o per les recollides separades en origen a través dels ecoparcs. Precisament, aquest èxit de gestió ha portat el COR-V5 a gairebé duplicar la disponibilitat pressupostària per al 2023 per a aquestes polítiques, amb una dotació de 600.000 euros.

En els propers dies, des de Transició Ecològica es comunicaran als consorcis de residus l’import dels ajuts MRR de reconstrucció per a tractament de bioresidus, a què el COR-V5 també ha optat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: