Toledo inaugura una exposició que commemora els cent anys del far de Castelló

Informació i Foto: http://www.portcastello.com

Fotografies inèdites, plànols del segle passat, llibres, inventaris, manuscrits i instruments de senyalització marítima formen part de l’exposició “Cent anys de llum” que el president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Francisco Toledo, ha inaugurat avui per commemorar els cent anys del far del Moll de Costa.
“Els fars són tan antics com la història, conserven un halo de misteri i són font d’inspiració de moltes novel·les”, ha dit Francisco Toledo. “Amb aquesta exposició volem que el far ens expliqui la seva història i apropar el port als castellonencs, a més de retre homenatge a tots els faroners que van desenvolupar el seu treball en condicions molt dures, com és el cas dels destinats al far de Columbretes”.
De fet, la mostra recull els noms de tots els que hi ha hagut en aquests “Cent Anys de Llum”, i ha comptat amb la presència dels actuals quatre faroners de l’Autoritat Portuària de Castelló: Fernando García, Pedro Santamaría, Jose María Perpinyà i Angel Trillo, així com de Ramon Roig Sospedra, fill d’un dels antics faroners, que ha rememorat els seus anys d’infància al far.
Aquesta iniciativa cultural treu a la llum per primera vegada el projecte original del far al morro del dic de Llevant, de 1915, elaborat per l’enginyer-director de la Junta d’Obres del Port de Castelló, José Serrano. També pressupostos originals, com el de la pròpia construcció del far, que va ser de 13.500 pessetes, o el de reparació després d’un temporal en 1926 i que va ser de 9.639,63 pessetes.
L’exposició inclou fotografies com la que mostra la construcció del far amb material procedent de la pedrera de “l’Abeller” de Borriol, o el desmuntatge pedra a pedra per al seu trasllat a l’actual moll de Costa. Igualment es poden veure instruments com un canviador de llum, centellejadors per regular l’emissió de les ràfegues de llum, una taula des de la qual es dissenyaven els plànols o instruments de topografia.
L’exposició romandrà oberta a l’Edifici Moruno, des del 2 al 30 de novembre. Horari: Dilluns a divendres: 17:00 a 21:00 hores. Caps de setmana i festius: 12:00 a 14:00 i 17:00 a 21:00 hores.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: