Sonia Olea: «Un dels majors esculls en la defensa d’un habitatge digne és canviar la mentalitat perquè es considere un dret humà»

La comissionada de Cáritas Internacional davant les Nacions Unides per al Dret Humà d’Habitatge, Sonia Olea Ferreras, ha assegurat que «canviar la mentalitat social que encara no considera l’habitatge com un dret humà, sinó com una recompensa a l’esforç, és un dels principals esculls que ens trobem a l’hora de defensar les situacions de violació d’aquest dret, com els desallotjaments o desnonaments».

L’advocada ha impartit la conferència «El litigi estratègic en l’àmbit dels drets econòmics, socials i culturals (DESC)» en la segona sessió del curs de la Universitat d’Estiu de l’UJI «Litigi estratègic en matèria de drets humans» que es desenvolupa a l’Hotel El Palasiet de Benicàssim sota la coordinació dels catedràtics de dret internacional de les universitats de València i Jaume I, Jorge Cardona i Mariano Aznar.

Segons l’experiència d’Olea, qui forma part del Grup de Monitoratge de la Societat Civil per al compliment dels dictàmens del Comitè DESC a Espanya, el procés per a defensar el dret a habitatge al nostre país ha sigut complicat «perquè ni el govern ni les associacions o entitats que reclamaven en defensa de les persones afectades tenien clar el procediment». En aquests moments, l’experiència els ha proporcionat una manera de procedir, però també ajudarà l’arribada del reglament provisional en virtut del Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Olea ha explicat que Espanya ha sigut condemnada en sis ocasions per vulnerar el dret humà a un habitatge adequat i que el Comitè DESC de Nacions Unides té encara pendents de resoldre 131 casos del nostre país, la majoria radicats en la Comunitat Autònoma de Madrid, on encara no existeix una Llei sobre Habitatge. La resta de països amb casos pendents de resoldre en matèria d’habitatge són l’Equador, amb quatre, França, Itàlia i l’Argentina, amb dos cadascuna i l’Uruguai, Bèlgica, Portugal i Luxemburg, amb un cada país.

Com a integrant de l’Equip d’Incidència de Cáritas Espanyola, Olea ha comentat que aquesta organització compta amb una extensa xarxa de col·laboració per tot el territori espanyol que alerta sobre els casos de vulneració de drets i que s’està impartint formació perquè els casos que es produïsquen siguen més senzills d’identificar. «Un dels nostres assoliments -ha indicat- ha sigut enllaçar totes les persones que s’estaven movent pels drets humans. Ara ens queda el repte d’aconseguir que siguen les persones als qui els han vulnerat els drets els qui relaten l’ocorregut i ho facen en el llenguatge que els siga més còmode, el relat escrit o altres expressions com la pintura, la fotografia o la música».

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: