Soler: “El decret d’agilització serà clau per gestionar els 262.700.000 d’euros de Fons de Recuperació que tenim assignats”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest dimecres en Les Corts, durant la presentació de l’decret llei de mesures urgents de modernització de l’administració, que aquesta norma resultarà “clau” per gestionar amb “agilitat i eficàcia “els primers 262.700.000 d’euros de Fons de Recuperació i Resiliència que té ja adjudicats la Comunitat Valenciana.

En concret, la Comunitat Valenciana té certificats a hores d’ara, per part de diversos ministeris, les primeres aportacions que realitzarà el Govern central a la Generalitat a càrrec de el Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència. Xifra que augmentarà, tal com ha confirmat el conseller, al llarg del mes de maig a mesura que es vagin tancant les conferències sectorials i els projectes aprovats.

El Decret Llei d’agilització de tràmits té dos objectius bàsics vinculats entre si. D’una banda, l’agilització dels procediments i actuacions relacionades amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels mecanismes europeus Next Generation i REACT; i, de l’altra, “la modernització de l’administració valenciana per abordar eficientment la reconstrucció de l’economia i corregir les debilitats que s’han detectat en alguns procediments administratius”.

“La mobilització d’un volum tan important de recursos europeus, més de 140.000 per al conjunt d’Espanya en un període de temps reduït, exigeix ​​comptar amb una administració moderna, àgil i capaç de respondre a l’execució de projectes”, ha assenyalat Vicent Soler .

“El nostre objectiu amb aquest decret llei és abordar una revisió de la regulació continguda en diverses normes de caràcter horitzontal per facilitar els processos de presa de decisions i de gestió dels fons públics, i accelerar tot el possible la recuperació econòmica, promovent alhora un procés de transformació estructural de l’administració “, ha apuntat.

Nou seccions per agilitzar els fons europeus

El decret s’estructura en 9 seccions que atenen diversos àmbits d’actuació. A la primera secció es concreta l’àmbit d’aplicació i es disposa la tramitació urgent i preferent dels expedients relacionats amb fons europeus. De fet, en aquests expedients es reduiran a la meitat tots els terminis previstos per al procediment ordinari.

Així mateix, en la segona i tercera secció s’estableix un règim de gestió econòmica financera especial per als fons vinculats a l’Mecanisme de Recuperació i Resiliència i a el fons React-EU, com la tramitació anticipada de qualsevol tipus de despesa o la limitació de l’control previ.

Les seccions quarta, cinquena i sisena contenen normes destinades a facilitar la tramitació i gestió d’ajudes, subvencions i convenis, i la creació de consorcis per a la gestió i execució dels fons associats a el Mecanisme de Recuperació, a l’igual que ha fet el Govern espanyol .

Per la seva banda, la secció setena estableix diverses mesures de gestió dels recursos humans de l’Administració per impulsar els projectes i també conté la regulació sobre la creació de llocs de treball de caràcter temporal, vinculats a aquests fons.

La secció vuitena inclou una sèrie de mesures per fer efectiu l’impuls de la responsabilitat social en els procediments de contractació, com clàusules per a la prevenció de conflictes d’interessos.

I finalment, la secció novena fa referència als mecanismes de coordinació, seguiment i transparència, atès que tota la informació serà pública a través de l’portal de GVA Oberta. “Fem pública tot tipus d’informació en línia d’expedients de contractació ordinaris i les iniciatives poden ser fiscalitzats en tot moment, el que representa un nivell d’informació inèdit fins que el Botànic va arribar a el govern”, ha destacat Soler.

Mesures de modernització

El decret també conté un altre bloc de mesures encaminades a la modernització dels procediments administratius comuns, necessaris per a fer front de manera més efectiva a la pandèmia.

Així, per exemple, s’augmenten les possibilitats per a realitzar bestretes en cas d’ajuts directes a persones físiques, així com als ajuntaments; s’agilitzen els tràmits de bases reguladores i es permet la seva publicació juntament amb les convocatòries per reduir els terminis.

També s’augmenten els supòsits en els quals podran prorrogar les subvencions per evitar que circumstàncies sobrevingudes no provoquin la seva denegació.

“Tenim la responsabilitat, com a gestors públics, de donar resposta als problemes, necessitats i esperances dels ciutadans i per això l’Administració ha de ser més eficient que mai, de manera que pugui canalitzar i gestionar de forma àgil totes les iniciatives que contribueixin a la recuperació “, ha conclòs Soler.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: