Sis investigadors de prestigi internacional tornen a la Universitat d’Alacant gràcies al pla de recuperació de talent científic Gent

La Universitat d’Alacant recuperarà, a partir de gener, a sis investigadors d’alt nivell que van iniciar les seves carreres científiques en la institució i que actualment treballen en centres i universitats nacionals i estrangeres. Aquests investigadors són beneficiaris del Programa per al Suport a Persones Investigadores amb Talent-Pla Gent, posat en marxa per la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport.

En la resolució publicada el 3 de desembre de 2018, en la modalitat d’investigadors d’excel·lència, M. Reyes Calvo, Fernando Tomás Maestre i Javier Fernández han aconseguit les màximes puntuacions per establir-se a la Universitat d’Alacant. En concret, l’ajuda fixada en el Pla Gent és de quatre anys, prorrogables a dos més, amb una subvenció de 70.000 euros anuals i 50.000 euros més per al desenvolupament de projectes.

Tal com assenyalen des del Vicerectorat de la Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, «amb trajectòries de primer nivell internacional, aquests tops de la investigació treballaran en àmbits de gran projecció per a la universitat. A més, en el cas dels investigadors Maestre i Fernández tornen amb projectes d’excel·lència ERC, els més reconeguts, competitius i de major finançament de la Unió Europea. Es tracta d’una gran fita per a la institució ja que són els primers ERC que es desenvoluparan i gestionaran des de la Universitat d’Alacant «.

En concret, la investigadora Mª Reis Calvo s’incorporarà de nou al Departament de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant. El seu treball al Centre de Recerca Nanogune del País Basc, després de passar per la Universitat de Stanford i el London College, se centra en materials avançats per a dispositius de computació quàntica. Per la seva banda, el catedràtic en la Universitat Rei Juan Carlos, Fernando Tomás Maestre, que tornarà al Departament d’Ecologia, és un referent mundial en ecologia de les zones àrides i la seva resposta al canvi climàtic. Finalment, l’investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social i de la Universitat Rovira i Virgili, Javier Fernández, tornarà a l’Institut Universitari d’Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA. El doctor en Història és expert en les interaccions entre l’home i el medi ambient i la demografia prehistòrica.

Doctors amb experiència internacional

En la modalitat del programa Gent dedicada a doctors amb experiència internacional, els experts en nanomaterials i materials avançats Carlos Sabater, procedent del Weizmann Institute of Science d’Israel, i Pablo de Vera, després de treballar a la Universitat de Múrcia i en el MBN Research Center d’Alemanya, s’incorporaran als departaments de Física Aplicada i Química Inorgànica, respectivament. A més, el Departament de Química Inorgànica comptarà amb la investigadora especialitzada en catalitzadors per a la producció i purificació de combustible, Miriam Navlani, procedent de la Universitat d’Osaka (Japó). En aquest cas, el programa de talent estableix un contracte de quatre anys d’un màxim de 55.000 euros anuals. Addicionalment, l’investigador o investigadora disposarà d’un ajut de 25.000 euros destinada a finançar diversos conceptes de despeses del grup de recerca per projectes.

Finalment, en la modalitat de formació de doctors en empreses valencianes, la Universitat d’Alacant sumarà a dos joves investigadors per a les àrees d’Enginyeria Química i Química Analítica. Realitzaran el doctorat industrial amb una subvenció de 22.000 euros anuals més 2.400 en despeses d’estades a l’estranger.

Pla Gent

L’objectiu del Programa per al Suport a Persones Investigadores amb Talent-Pla Gent és donar suport i atreure personal investigador amb talent per potenciar el progrés científic, industrial, econòmic i social del territori valencià. Per a aquesta primera convocatòria, que suposarà el retorn de 25 investigadors i retindrà a altres 15 a la Comunitat Valenciana, s’han destinat 4,1 milions d’euros del pressupost 2018.

Per al Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA els resultats en aquesta convocatòria són excel·lents, «ja que el 50% dels candidats han obtingut ajudes». En concret, en la modalitat d’investigadors d’excel·lència, «som la segona universitat valenciana amb més ajuts obtinguts, un 20%, només per darrere de la Universitat de València», apunten.

En el cas de doctors amb experiència internacional, la xifra d’èxit arriba al 40%, posicionant-se, al costat de la Jaume I, en la primera universitat en nombre d’ajudes concedides. En la modalitat de formació de doctors en empreses valencianes, la Universitat d’Alacant ha obtingut el 100% de les ajudes sol·licitades.

Informació i Foto: www.web.ua.es

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: