El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA dedica un seminari a l’estudi de la Crònica d’Índies

El proper dilluns 10 de desembre donarà començament el Seminari Per què i com vam estudiar les Cròniques Americanes (perspectives metodològiques per a l’estudi de la Crònica d’Índies), una trobada que reunirà, durant dues jornades, a especialistes de diverses disciplines al Centre d’Estudis literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III). Els organitzadors proposen una reflexió sobre un corpus de textos que continua suscitant interès en el segle XXI i que pot ser també tema d’investigació per a l’alumnat de graus i màsters.

L’acte inaugural, dilluns 10 a les 10 hores, comptarà amb les intervencions dels directors del seminari, els professors Jorge Olcina i Beatriz Aracil, i de la directora del CEMAB, Eva Valero. Beatriz Pastor, professora del Dartmouth College dels EUA, impartirà la conferència inaugural «Utopia i conquesta: els cronistes del Descobriment». Pastor és una de les principals especialistes internacionals en Literatura Hispanoamericana Colonial i, en concret, en Crònica d’Índies. Ha guanyat diversos premis com el de la Casa de les Amèriques el 1983 per la seva coneguda obra El discurs narratiu de la Conquesta: mitificació i emergència.

La primera jornada inclou tres ponències més: «Crònica i Dret a les Índies de la Monarquia Hispana», a càrrec d’Agustín Bermúdez (Dep. Ciències Historicojurídiques. UA); «El medi natural a les Cròniques d’Índies», impartida per Jorge Olcina (Dep. Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física. UA); i la ponència de la investigadora del CSIC Judith Farré, qui parlarà de «A les vores de l’arxiu, cartografies des dels marges de la crònica».

El dimarts 11 de desembre el seminari abordarà, entre altres temes, la literatura precolombina de les cròniques missionera; la crònica com a font per a l’estudi del teatre en la Nova Espanya; deesses, amazones i chamanas: arquetips de gènere en l’època moderna; o per què val la pena llegir a l’Inca Garcilaso.

El seminari organitzat pel CEMAB, compta amb la col·laboració dels departaments d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, i de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura.

Informació i Foto: www.web.ua.es

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: