Sanitat realitza una mitjana de 250 visites diàries a indústries i establiments a la Comunitat per garantir la qualitat i seguretat dels aliments

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, va realitzar l’any passat una mitjana de 257 visites diàries a indústries i establiments alimentaris a la Comunitat Valenciana per controlar la qualitat i la seguretat dels aliments produïts i consumits per la ciutadania.

El Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, que se celebra aquest dimarts 7 de juny, aquestes xifres posen en valor la feina feta des de Salut Pública per garantir la protecció de la salut de la població davant dels riscos vinculats amb el consum d’aliments.

En total, s’han dut a terme 93.867 visites anuals entre inspeccions i auditories que els agents de control oficial fan a la vigilància de gairebé 54.000 indústries i establiments alimentaris per garantir que compleixen les condicions d’higiene, traçabilitat, autocontrol, formació del personal i informació al consumidor.

180.000 determinacions analítiques a laboratoris de Salut Pública

Als laboratoris de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’han analitzat al voltant de 8.000 mostres d’aliments, que suposen un total de 180.000 determinacions analítiques per garantir la qualitat dels aliments que compra i consumeix la ciutadania.

Als 43 escorxadors ubicats a la Comunitat, per part dels serveis veterinaris oficials s’ha dictaminat durant 2021 l’aptitud per al consum de més de 84 milions d’aus i 2.578.544 conills, 1.343.031 porcs, 585.018 ovins i 282. entre d’altres.

Cal destacar que, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació, que garanteix actuacions ràpides, coordinades i eficaces de les administracions les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana, s’han gestionat durant l’any 2021 un total de 237 alertes alimentàries que han comportat 1.864 inspeccions en establiments i indústries alimentàries de la Comunitat Valenciana, i que han permès lactuació immediata sobre aquells productes alimentaris que poguessin suposar un risc directe o indirecte per a la salut dels consumidors. La finalitat última és la retirada de la comercialització dels productes implicats per a la seva posterior destrucció, reexpedició o ocupació per a altres fins.

Per a la realització d’aquestes activitats, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions compta amb un total de 618 persones distribuïdes entre els serveis centrals i 16 Centres de Salut Pública, a més dels 3 laboratoris de salut pública de què disposa la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Pla de Seguretat Alimentària de la Comunitat Valenciana

Totes aquestes activitats s’incardinen al Pla de Seguretat Alimentària de la Comunitat Valenciana, que constitueix l’instrument estratègic de planificació en què es concreta el conjunt d’anàlisis, diagnòstics, objectius, línies d’actuació, programes i accions de caràcter interdepartamental que condueixen a garantir la salut i seguretat dels consumidors en matèria alimentària a la Comunitat.

Segons la directora general de Salut Pública i Addiccions, Ofelia Gimeno, el Pla es basa en un plantejament global i integrat al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció primària fins al consum dels aliments, a tots els sectors de l’alimentació . A més, segueix l’enfocament “One Health” (Una salut), que reconeix que la salut humana i animal estan vinculades entre si i amb el medi ambient.

Campanya EUChoosesafeFood 2022

En el marc de la celebració del Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, es presenta en un acte celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid la campanya europea “EUChoosesafeFood 2022” per part de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) i amb participació de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, mitjançant la Subdirecció General de Seguretat Alimentària, Sanitat Ambiental i laboratoris de Salut Pública.

Aquesta campanya té com a objectiu generar confiança a la ciutadania a l’hora d’escollir els aliments que consumeixen.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: