Sanitat presta assistència a 35.592 persones amb diagnòstic actiu d’Alzheimer a la Comunitat Valenciana

Un total de 35.592 persones tenen, actualment, un diagnòstic actiu d’Alzheimer a la Comunitat Valenciana. Majoritàriament són dones, en una proporció de set per cada tres homes.

Durant els vuit primers mesos de l’any s’han diagnosticat a la Comunitat Valenciana un total de 6.140 nous pacients amb la malaltia d’Alzheimer. Del total, 3.951 són dones i 2.189 són hòmens.

Aquests casos han generat 61.925 consultes a Atenció Primària. Per províncies, 34.155 corresponen a la de València, 20.904 a la d’Alacant i 6.866 a la de Castelló.

La majoria de nous pacients tenen més de 65 anys, des d’aquesta edat es concentra el 98% de casos.

Les dades s’han donat a conèixer amb motiu de la commemoració, cada 21 de setembre, del Dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia degenerativa que afecta la memòria i la conducta.

“Aquesta patologia té una prevalença d´entre el 3% i el 4% de la població i, a partir dels 65 anys, la seva incidència es triplica per cada dècada viscuda”, segons ha explicat el director general d´Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació , Juan Manuel Beltrán, durant una jornada organitzada per la Federació Valenciana d’Associacions de Familiars i Amics de Persones amb Alzheimer (FEVAFA), que s’ha celebrat avui a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

La prevalença a la població total de la Comunitat se situa en un 0,8% ia partir dels 90 anys està en el 10%. La incidència en nous casos, en els darrers quatre anys, s’ha incrementat un 15% aproximadament.

El director general ha assenyalat que “lʻimpacte de lʻAlzheimer i altres malalties neurodegeneratives en el futur, requereix un esforç dʻefectivitat en els diagnòstics i tractaments”. “A més d´un nivell de coordinació entre el sistema sanitari i social i una aliança entre la societat civil a través de les associacions de pacients i l´administració, per poder fer front de manera eficient al seu abordatge”, ha afegit.

En aquest sentit, Beltrán ha ressaltat que la Conselleria de Sanitat “està compromesa en aquest full de ruta per millorar l´atenció dels pacients i suposar un suport per a les famílies”. Així, ha destacat la prestació que s’ofereix als pacients d’Alzheimer des de tres vessants.

El director general s’ha referit en primer lloc a l’Atenció Primària, “des d’on es realitza una actuació prioritària en la detecció precoç de la demència, la seva remissió a l’assistència especialitzada per al diagnòstic definitiu del tipus de demència i el seguiment posterior de la malaltia en coordinació amb l’assistència especialitzada i els serveis socials”.

D’altra banda, Beltrán ha recordat que des de l’Assistència Especialitzada, “la prestació a aquests pacients consisteix en el diagnòstic i la instauració del tractament més adequat al tipus de demència i estadi de la malaltia que fan els serveis i les seccions de Neurologia”.

En tercer lloc, el director general ha fet referència als Hospitals d’Atenció a Crònics i Llarga Estada (HACLE), “on s’estableix el diagnòstic i l’atenció integral a les unitats existents. Així com l’hospitalització en estadis avançats de la malaltia per a rehabilitació, teràpia ocupacional i assistència de la comorbiditat”.

“Assistència i investigació van de la mà per intentar alleujar una patologia que suposa un greu problema social atès que interfereix de manera important en les vides dels pacients i dels seus familiars”, ha asseverat Beltrán.

Mig centenar de pacients amb tractament experimental

A nivell diagnòstic, el responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, doctor Miquel Baquero, ha destacat la importància de la detecció primerenca per poder endarrerir el deteriorament cognitiu que produeix la patologia.

En aquest sentit, l’anàlisi del líquid cefaloraquidi s’ha consolidat a La Fe com a prova diagnòstica que anticipa l’aparició de la malaltia: “Al nostre hospital hem realitzat el darrer any més de 200 puncions lumbars, un procediment que permet als investigadors determinar els biomarcadors de l´Alzheimer”. En els casos en què no és possible la punció lumbar, es recorre a la imatge mèdica, en concret al PET cerebral d’amiloide, amb finalitats diagnòstiques.

Pel que fa als tractaments, un total de 54 pacients estan rebent teràpies experimentals en el marc de 9 investigacions clíniques que es desenvolupen a l’hospital de forma coordinada amb l’Institut de Recerca Sanitària La Fe. Abans que finalitzi l’any, està previst que es sumen tres noves investigacions a les nou que ja estan actives i, en tots els casos, l’objectiu últim és intentar reduir el deteriorament clínic a causa de la malaltia d’Alzheimer.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: